eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újinfluenza: Kérje a munkaadójától az oltást - adómentesen!

A védőoltás adómentes természetbeni juttatásnak minősül a parlament által november 9-én elfogadott törvénymódosítás szerint, amelyet a köztársasági elnök is, és amely vissza visszamenőlegesen lépett hatályba. A munkaadót tehát sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli, a szabályozás pedig nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik - hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Zrt. adó- és pénzügyi tanácsadó társaság szakértője.

Az egészségmegőrzés, illetve a munkavállalók egészségével kapcsolatos preventív programok egyre inkább a munkáltatók figyelmének középpontjába kerülnek. Nem véletlenül, hiszen a vállalatok sikeressége nagyban függ a munkavállalók egészségétől, míg egy komoly járvány a vállalatok működését is veszélyeztetheti.

Az előnyök között nemcsak a prevenciót, a munkavállalókkal való törődést, a védőoltás helyi beadásán keresztül történő esetleges munkaidő kiesés elkerülését kell megemlíteni, hanem azt is, hogy a munkáltatók a védőoltást adómentesen biztosíthatják munkavállalóik részére.

"Már nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem egyre több kis- és középvállalat biztosítja a vakcinát és a védőoltás beadását munkaidőben a vállalat székhelyén, s mindez a szabályozás jelenlegi változása miatt már adómentes természetbeni juttatásként számolható el" - mutatott rá Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.

A parlament által 2009. november 9-én elfogadott, a köztársasági elnök által november 16-án aláírt törvény az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről tartalmazza azt a módosítást, amelynek megfelelően a védőoltás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, visszamenőleges hatállyal 2009. január 1.-től.

Az új rendelkezésnek megfelelően a munkaadót sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A szabályozás nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie - teljes adómentességet így nem élvezhet -, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az általános forgalmi adó törvény. Az igazi kérdést azonban nem az áfa, hanem az oltási szolgáltatással kapcsolatos személyi jövedelemadó és járulékfizetés jelentette, ami hivatkozott törvény értelmében megszűnik, így semmi akadálya az adómentes oltásnak, ami a korábbi adóterhek ismeretében a változást megelőzően közel kétszeresébe került volna.

"Mi magunk is tapasztaltuk, hogy egyes vállalatok a kulcsszolgáltatóiktól, illetőleg kulcsbeszállítóiktól a H1N1 várható negatív hatása miatt epidémiatervet, valamint olyan megelőző programot várnak, megerősítve, hogy a kulcspartnerek a szolgáltatásokat illetve a termelés folytonosságához szükséges beszállításaikat egy esetleges járvány esetén is biztosítani tudják" - összegezte Hegedüs Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×