eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Másodszor támadták meg a kalózok ugyanazt az amerikai hajót

Szomáliai kalózok ismét megtámadtak egy amerikai hajót, amelyet idén tavasszal már egyszer hatalmukba kerítettek - közölte szerdán az európai uniós hadiflotta (EU NAVFOR).

A géppisztolyokkal felfegyverzett kalózok tüzet nyitottak a Maersk Alabama nevű hajóra, de a fedélzetén tartózkodó őrök viszonozták a tüzet, és meghátrálásra kényszerítették a támadókat.

A Maersk Alabamát tavaly áprilisban támadták meg szomáliai kalózok. Először elfoglalták a hajót, a húszfős amerikai legénység azonban később visszaszerezte az uralmat fölötte. A kalózok távoztak a hajóról, de magukkal vitték a teherhajó parancsnokát.

Öt napon át sodródtak a tengeren az 53 éves kapitánnyal, miután üzemanyaguk elfogyott. Mozgásukat három amerikai hadihajó kísérte figyelemmel. A túszdrámának végül az amerikai haditengerészet mesterlövészei vetettek véget: a négy túszejtő kalóz közül három meghalt, a negyediket - egy tizenévest - elfogták.

John Harbour, az EU NAVFOR szóvivője szerint a véletlen műve csupán, hogy a kalózok ismét ugyanazt az amerikai hajót támadták meg. Mint mondta, Kelet-Afrika partjainál minden hajó tarthat a kalózok támadásától.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×