Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tipikus kínai migráns: fiatal és erőszakos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A falusi régiókból városba vándorolt kínai munkások körében a bűnelkövetők átlagéletkora kevesebb, mint 26 év - derült ki egy nemrég közzétett felmérésből. Az erőszakos cselekmények elkövetői tettüket beilleszkedési problémákkal magyarázzák.

A faluról városba vándorolt munkások új generációjának beilleszkedését vizsgáló kínai kutatás eredményei szerint a migránsok egy része nehezen boldogul új környezetében, és bűnelkövetéssel pótolja hiányzó jövedelmét, vagy így vezeti le gondjai okozta feszültségét. A felmérés szerint a bűnelkövető bevándorlók 90 százaléka 26 év alatti, mintegy 80 százalékuk pedig gyermekkorában nélkülözte a megfelelő szülői gondoskodást - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérést a rengeteg migránsnak otthont adó Kanton tartományban három legnagyobb börtönében készítették.

A kutatásban résztvevő, korábban vidékről elvándorolt válaszadók több mint 80 százaléka vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt került börtönbe. Több mint 50 százalékuk betörést vagy rablást követett el. A felmérés szerint a vagyon elleni bűncselekmények vizsgált célcsoporton belüli rendkívül nagy arányát a bevándorló munkások munkahelyi bizonytalansága és alacsonyan jövedelme magyarázza.

A kutatás kiemeli, hogy városi környezetben az érintettek egyre erőszakosabb eszközökhöz folyamodnak a pénzszerzés, és így a létfenntartásuk biztosításához, mindezek mellett pedig egyre nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményt csoportosan.

A felmérés szerint az 1980 után született második generációs vándor fiatalok körében szintén jelentős arányú az erőszakos, szexuális vonatkozású támadások száma. A megkérdezettek jelentős része tettét a beilleszkedési gondok, és a hazatérés elutasítása okozta frusztrációval magyarázta.