eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Drága dolog az öregség

Az Egyesült Államok kétszer annyit költ egészségügyi ellátásra, mint a leggazdagabb európai országok, a mérleg azonban csak az idős emberek túlélési esélyei szempontjából billen Amerika javára: a 80 évesnél idősebbekre majdnem négyszer annyit költenek a tengeren túl.

A most megszavazott egészségügy reform miatt az Egyesült Államokban alapos vizsgálatokat végeztek az új betegellátás gazdasági alapjainak becslésére. Paul Fischbeck vezetésével a Carnegie Mellon Egyetem munkacsoportja kiszámolta az egyes amerikai államok és európai országok egészségügyi költségeit, hogy összehasonlítsák, mennyit költenek az Európai Unióban, illetve a tengerentúlon a legsúlyosabb betegségek kezelésére, gondozására, és új weboldalt (www.DeathriskRankings.com) nyitott a kutatók számára, ahol megtalálható az európai és az amerikai halálokok részletes sorrendje.

Kiderült, hogy az Egyesült Államok minden 80 évesnél idősebb ember egészségének biztosítására átlagosan 45 ezer dollárt fordít. Ugyanez az összeg Európában csupán 12 ezer dollárnyi euró. Számítások szerint, ha az amerikai nyugdíjasokra csak annyit költenének, mint Németországban vagy az Egyesült Királyság területén, a teljes népességre vonatkozó egészségügyi költség 40 százalékkal kevesebb volna.

Ez különösen az igen idős emberek egészségi állapotának megtartására vonatkozik. Innen kezdve az amerikai kiadások az európai adatokhoz képest évente sok százmillió dolláros gazdasági terhet jelentenek. A reform előkészítőinek azzal a kérdéssel kell szembenézni, hogy az idős amerikai polgárok további életben tartása hogyan és mennyire végezhető költséghatékony módszerekkel.

Ha a jövőben többet fordítanának a betegségek megelőzésére, az egészségesebb életvitel népszerűsítésére, az csökkentené az egészségügyi ellátás kiadásait. A 70 évesnél idősebb férfiak cukorbetegség okozta halálozásában sok életmódbéli tényező játszik szerepet. Az USA államai közül Iowa ilyen szempontból a legjobb, de az itteni statisztikáknál 15 európai országban kedvezőbb a helyzet.

A legrosszabb amerikai adatok Louisiana államból származnak, ahol tízszer nagyobb a cukorbaj kockázata, mint Izlandon, mely ilyen szempontból a legjobb európai ország. Mivel a cukorbetegség veszélyeinek fokozódásában a táplálkozás vagy a kövérség fontos szerepet játszanak, ezeknek a befolyásolása a reform során hasznosabb módszer lehetne, mint a kezelés kiadásainak korlátlan növelése.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×