Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hová lett karcsúságuk?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a hiedelem úgy tartja, hogy kényesek karcsú alakjukra, egy friss felmérés szerint a francia nők több mint 40 százaléka küzd súlyproblémával, 15,1 százalékuk tekinthető kórosan kövérnek, míg további 26 százalékuk elhízott.

A kutatást a TNS Sofres egészségügyi piackutató és a svájci Roche gyógyszercég tudósai végezték, a vizsgálatban több mint 25 ezer személy vett részt.

Az eredmények a francia férfiaknál is hasonló trendet tükröztek: a férfi lakosság 13,9 százalékánál elhízást, 38,5 százalékánál túlsúlyt jegyeztek fel.

A tanulmány eloszlatta azt a közkeletű vélekedést, amely szerint a nassolásnak ellenálló francia nők az egészséges táplálkozásnak köszönhetően megőrzik karcsúságukat. A valóságban ugyanis az utóbbi 12 évben az átlagos francia 3,1 kiló többletsúlyt szedett fel, és dereka 4,7 centiméterrel lett bővebb.

Marie-Aline Charles, a kutatásban részt vevő egyik tudós elsősorban a városi életmódot, az ülőmunkát, a tömegközlekedés miatti kevés gyaloglást és az ételek könnyen hozzáférhető nagyobb választékát hibáztatta a lakosság elhízásáért.

Az amerikai helyzettel való összehasonlításból azonban még így is jóval előnyösebben kerültek ki a franciák. "Az Egyesült Államokban 40 évvel ezelőtt mértek hasonló adatokat az elhízás tekintetében" - mutatott rá a doktornő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentése szerint az amerikai férfiak 31,1 százaléka, a nők 33,2 százaléka sorolható az elhízottak kategóriájába.