eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor

Hová lett karcsúságuk?

Bár a hiedelem úgy tartja, hogy kényesek karcsú alakjukra, egy friss felmérés szerint a francia nők több mint 40 százaléka küzd súlyproblémával, 15,1 százalékuk tekinthető kórosan kövérnek, míg további 26 százalékuk elhízott.

A kutatást a TNS Sofres egészségügyi piackutató és a svájci Roche gyógyszercég tudósai végezték, a vizsgálatban több mint 25 ezer személy vett részt.

Az eredmények a francia férfiaknál is hasonló trendet tükröztek: a férfi lakosság 13,9 százalékánál elhízást, 38,5 százalékánál túlsúlyt jegyeztek fel.

A tanulmány eloszlatta azt a közkeletű vélekedést, amely szerint a nassolásnak ellenálló francia nők az egészséges táplálkozásnak köszönhetően megőrzik karcsúságukat. A valóságban ugyanis az utóbbi 12 évben az átlagos francia 3,1 kiló többletsúlyt szedett fel, és dereka 4,7 centiméterrel lett bővebb.

Marie-Aline Charles, a kutatásban részt vevő egyik tudós elsősorban a városi életmódot, az ülőmunkát, a tömegközlekedés miatti kevés gyaloglást és az ételek könnyen hozzáférhető nagyobb választékát hibáztatta a lakosság elhízásáért.

Az amerikai helyzettel való összehasonlításból azonban még így is jóval előnyösebben kerültek ki a franciák. "Az Egyesült Államokban 40 évvel ezelőtt mértek hasonló adatokat az elhízás tekintetében" - mutatott rá a doktornő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentése szerint az amerikai férfiak 31,1 százaléka, a nők 33,2 százaléka sorolható az elhízottak kategóriájába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×