Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vicces, de igaz: tájszólással sírnak a csecsemők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tájszólással sírnak a csecsemők. Nemcsak a szülők, a gyermekeik is az adott tájegységre jellemző tájszólásban nyilvánulnak meg, már akkor is, amikor még beszélni sem tudnak - derül ki egy friss felmérésből.

A csecsemők is azokat a hangokat, hanglejtést használják, amelyeket a szüleiktől hallanak, és azokat próbálják visszaadni.

A kutatók ötnapos francia kisgyermekeknél gall, a németeknél viszont a germán nyelvben gyakori hangzókat vélték felfedezni.

A németországi kutatók azonban nemcsak nemzetenként és nyelvenként látnak különbséget, kihallották például a brummie dialektust is a gyermeksírásból, ami a birminghamiekre jellemző, de úgy vélték: máshogy sírnak a Newcastle-ben élő picik is, itt az úgynevezett geordie nyelvjárást beszélik.

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy már az anyaméhben lévő magzatok is felismerik a szív hangját. A mostani kutatás készítői úgy vélik: ez lehet az első hang, amelyet megpróbálnak utánozni a picik.

Kathleen Wermke, a kutatás vezetője abból indult ki, hogy az újszülött gyermekek sírása szinte napról napra változik. Kezdetben csak hangosodik vagy halkul, később sokkal kifinomultabb lesz.

A kutatás éppen ezért 1-5 napos kisbabákra terjedt ki, sírásukat számítógépes program segítségével analizálták.

Kiderült, hogy például a francia gyermekek először halkan sírnak, majd erősítenek, míg a német újszülöttek hangos ordításba kezdenek, és arról halkítanak le.