Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismeretlen területen kutatnak az elveszett hegymászók után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan is megerősítette a kínai kormányzat, hogy eltűnt négy magyar hegymászó egy nyugat-szecsuani hegyen. A mentőexpedíció már útnak indult, munkáját az ismeretlen terep mellett az esős időjárás is nehezíti.

Úgy tudjuk, hogy a 6079 méter magas, Zsen Csong Feng nevű hegyről Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin nem tért vissza a tervezett időben. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint még van esély arra, hogy életben vannak.

A csapat október 7-én repült el Kínába, 12-én vágott neki a mászásnak, ahonnan a tervek szerint november 3-án tértek volna vissza. A csoport a Himalája olyan pontjára készült, amelyen eddig ember még nem járt.

A résztvevők az expedíció honlapjára szinte naponta írtak bejegyzéseket, az utolsó azonban október 22-én került ki. Ekkor Vera azt írta: "Északi falról visszapattantunk egyelőre, fiuk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd es a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van."

Az InfoRádió megkereste Erőss Zsolt hegymászót, akinek korábban a csapat két tagja is expedíciós társa volt. A hegymászó elmondta: a csoport híradásaiban nem volt jele annak, hogy az útjukat bármilyen probléma akadályozta volna.

Mint mondta, a csapat, amely egy eddig ismeretlen vidéket akart felfedezni, kinézett egy hegygerincet, ám később ezt túl hosszúnak találták, így egy másikat választottak. 5500 méteres magasságig jutottak, azaz mintegy 500 méternyi szintkülönbségre volt a céljuk, amely már nem teljesíthetetlen távolság.

Ha az időjárás miatt nem tudnak továbbhaladni és életjelet adni magukról - mert közben esetleg lemerült az akkumulátoruk vagy más nehézségeik akadtak -, akkor felszerelésüknek köszönhetően átvészelhetik ezt az időszakot a hegyen, és lejöhetnek.

Sajnos azonban előfordulhat, hogy hegyomlás vagy lavina alá kerültek.

A mentőcsapatok munkáját nehezíti a rossz időjárás, valamint az, hogy egy hatalmas, eddig ismeretlen területen kell keresniük a hegymászókat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt