eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismeretlen területen kutatnak az elveszett hegymászók után

Hivatalosan is megerősítette a kínai kormányzat, hogy eltűnt négy magyar hegymászó egy nyugat-szecsuani hegyen. A mentőexpedíció már útnak indult, munkáját az ismeretlen terep mellett az esős időjárás is nehezíti.

Úgy tudjuk, hogy a 6079 méter magas, Zsen Csong Feng nevű hegyről Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin nem tért vissza a tervezett időben. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint még van esély arra, hogy életben vannak.

A csapat október 7-én repült el Kínába, 12-én vágott neki a mászásnak, ahonnan a tervek szerint november 3-án tértek volna vissza. A csoport a Himalája olyan pontjára készült, amelyen eddig ember még nem járt.

A résztvevők az expedíció honlapjára szinte naponta írtak bejegyzéseket, az utolsó azonban október 22-én került ki. Ekkor Vera azt írta: "Északi falról visszapattantunk egyelőre, fiuk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd es a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van."

Az InfoRádió megkereste Erőss Zsolt hegymászót, akinek korábban a csapat két tagja is expedíciós társa volt. A hegymászó elmondta: a csoport híradásaiban nem volt jele annak, hogy az útjukat bármilyen probléma akadályozta volna.

Mint mondta, a csapat, amely egy eddig ismeretlen vidéket akart felfedezni, kinézett egy hegygerincet, ám később ezt túl hosszúnak találták, így egy másikat választottak. 5500 méteres magasságig jutottak, azaz mintegy 500 méternyi szintkülönbségre volt a céljuk, amely már nem teljesíthetetlen távolság.

Ha az időjárás miatt nem tudnak továbbhaladni és életjelet adni magukról - mert közben esetleg lemerült az akkumulátoruk vagy más nehézségeik akadtak -, akkor felszerelésüknek köszönhetően átvészelhetik ezt az időszakot a hegyen, és lejöhetnek.

Sajnos azonban előfordulhat, hogy hegyomlás vagy lavina alá kerültek.

A mentőcsapatok munkáját nehezíti a rossz időjárás, valamint az, hogy egy hatalmas, eddig ismeretlen területen kell keresniük a hegymászókat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×