Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legszegényebbeket sújtja leginkább a mellrák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mellrák hamarosan világméretű általános betegséggé válhat, amely a fejlődő országokban sokak halálát okozza majd, mivel itt kevés lehetőség adódik a gyógyításra - derül ki egy amerikai felmérésből.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emlődaganat csupán a gazdag nők betegsége, holott a kórnak nincsenek "kedvencei". Szegény és gazdag nőt egyaránt megtámad - mondta Felicia Knaul, az egyesült államokbeli Harvard Global Equity Initiative kutatásának vezetője. Szavai szerint az egyetlen különbség, hogy a szegény országokban gyakran csak későn veszik észre a betegséget ahhoz, hogy hatékonyan gyógyíthassák.

Idén világszerte várhatóan 1,35 millió emlődaganatot diagnosztizálnak az orvosok, azaz az összes rákos megbetegedés 10,5 százalékát ez a kór adja. Ez a második leggyakoribb daganatos elváltozás a tüdőrák után - derül ki a Harvard School of Public Health kutatásából.

A megbetegedések száma az előrejelzések szerint 2020-ra mintegy 25 százalékkal nőhet, így egy év alatt akár 1,7 millió embernél is megjelenhet a daganat. Legtöbbjük a szegény vagy közepesen szegény országokból kerül majd ki.

Valószínűsíthető, hogy a jelzett évben várhatóan 450 ezer halálesetet regisztrálnak majd, amelyek több mint 55 százaléka olyan országból kerül majd ki, ahol mind a diagnosztika, mind a kezelések igen kezdetleges szinten állnak.

A betegségbe - amely nagyjából 90 százalékban gyógyítható, ha azt a korai stádiumban fedezik fel és megfelelő kezelést biztosítanak az orvosok - a legszegényebb országokban a betegek mintegy 56 százaléka hal bele, míg a közepesen szegény országokban a 39, a fejlettekben pedig 24 százaléka.