eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újinfluenza: Egyéves kortól adható a védőoltás

Már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

Továbbá a nemzetközi szakmai állásfoglalások sem egységesek a tekintetben, hogy a tojás alapú vakcinákat lehet-e alkalmazni ennél a korosztálynál, mert a tojásfehérje-allergia nem igazolható egyértelműen a 6-12 hónaposoknál. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

Székely Tamás elmondta azt is, megváltoztatták a prioritási listát annyiban, hogy az egészen piciket úgy próbálják védeni, hogy a közvetlen családtagokat, a velük egy háztartásban élőket beoltják.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy megkezdődnek az iskolai, óvodai oltások is. Az iskola levélben tájékoztatja a szülőt az oltásról, azt beadni csak szülő beleegyezéssel lehet.

A vakcina patikai forgalmazása folyamatos, 430 gyógyszertárban elérhető a készítmény - mondta.

Az ukrán influenzahelyzetről Székely Tamás annyit mondott, 255 ezren betegek, 67-en meghaltak és 15 ezer embert kezelnek kórházban, közülük 170 állapota súlyos. Az országban betiltották a tömegrendezvényeket, és iskolai szünetet rendeltek el.

Megerősítette: Ukrajna valóban kért segítséget a magyar kormánytól, jellemzően olyan gyógyszereket, amelyek a szövődmények kezelésére alkalmasak, de oltóanyagot nem. A kért gyógyszerekből csomagokat állítanak majd össze, amelyeket eljuttatnak Ukrajnába.

Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója hozzátette: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot. Amennyiben már van a cégnek szabad kapacitása, abban az esetben értékesítenek majd külföldre.

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos a magyar helyzetről elmondta, a vírus magyarországi felbukkanása óta 306 esetben igazolták az H1N1 vírust, eddig 64 embert kellett kórházban ápolni és négy embert halt meg.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a gyermekek klinikai vizsgálata során enyhe mellékhatások jelentkeztek, mint enyhe rosszullét, hányinger, az oltás helyén bőrpír, hőemelkedés.

Kérdés kapcsán Székely Tamás megerősítette: a cél, hogy a magyar lakosság 60 százaléka be legyen oltva. A miniszter úgy vélte, december közepére az átoltottsági arány elérheti a 30-35 százalékot. Megjegyezte: eddig 900 ezer adagot szállítottak ki a háziorvosokhoz, a kritikus infrastruktúrát ellátó cégekhez és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva megerősítette: Nyíregyházán kezelnek egy kritikus állapotban lévő beteget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×