eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ha vezet, ne igyon energiaitalt!

Azok az autósok, aki magas koffeintartalmú energiaitalokkal próbálják ébren tartani magukat a volán mögött, olyan állapotba kerülhetnek, mintha alkoholt fogyasztottak volna - állítják amerikai kutatók.

A US National Safety Commission felméréséből kiderül, hogy egy órával egy magas koffeintartalmú cukros energiaital elfogyasztása után nagy esélye van annak, hogy vezetés közben tompul a figyelem és lassul a reakcióidő.

Az amerikai szakértők azt állítják, hogy bár ezek az italok a fáradtság leküzdésére szolgálnak, valójában még kimerültebbé tehetik az embert. "A magas koffeintartalmú italok csak egyszer hatásosak, néhány órával később azonban már nem érik el a kívánt eredményt" - hangsúlyozta az Institute of Advanced Motorists brit szervezetének vezetője, kommentálva az amerikai kutatási eredményeket.

Szakértők azt állítják: a mértéktelen koffeinfogyasztás hasonló tüneteket produkálhat, mint az alkoholmérgezés, vagyis a túl sok energiaital komoly veszélyeket rejt magában, ha a volán mögött ülünk. De nemcsak az ittassághoz hasonló tüneteket produkálhatunk, hanem ingerlékenyekké válhatunk, rángatózni kezdhetnek az izmaink és elhomályosodhat a látásunk is.

Szakértők szerint a vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy a fáradt autósokat nem arra kell ösztönözni, hogy energiaitallal vagy kávéval tartsák magukat ébren, hanem inkább azt kell tanácsolni nekik, hogy ha fáradtnak érzik magukat, húzódjanak le, és pihenjenek egy keveset.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×