Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A harmadik világban is fenyeget a rák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fejlődő országokban nagyobb fenyegetést jelent a rák, mint a tuberkulózis, a malária és az AIDS együttvéve; a rákos megbetegedések hulláma azokat az országokat sodorhatja el, amelyek a legkevésbé vannak felkészülve a betegség kezelésére - közölték szakértők.

Míg a rendelkezésre álló források alig öt százalékát fordítják a rákkal kapcsolatos intézkedésekre a fejlődő világban, addig a betegség terjedése sokkal erősebb ezekben az országokban: a tavaly regisztrált 7,6 millió rákos haláleset hatvan százalékát a szegényebb térségekből jelentették - idéztek a fejlődő országokban tapasztalható rákos megbetegedéseket vizsgáló frissen közzétett jelentésből a szakemberek kedden egy berlini konferencián.

Szakértők szerint a nőket érintő rákfajtákat - így a mellrákot és a méhnyakrákot - jelentősen vissza lehetne szorítani a közepesen fejlett országokban, ha a betegség nagyobb figyelmet kapna és több szűrővizsgálatot végeznének. A tudósok kiemelték, hogy a nők körében ezek a megbetegedések vezetnek a halálozási statisztikákban, világszerte a halálesetek egynegyedéért tehető felelőssé a rák valamely fajtája.

"A fejlődő és közepesen fejlett országokban több tízmillió olyan ember él együtt a rákkal vagy a rák veszélyével, akik nem részesülnek a felvilágosítás és a megelőzés jelentette előnyökből" - mondta a Anne Reeler a Berlinben folyó európai rákkonferencián.

A szakemberek azért gyűltek össze a német fővárosban, hogy megvitassák a tehetősebb országokban élő rákbetegek sokszor költséges kezelési módjait és az új eljárásokat, a szegényebb országok azonban szinte az alapkezelésekhez sem férnek hozzá - tette hozzá a Reeler, aki az egyik kezdeményezője volt annak a jelentésnek, amely a rák jelenlétét kutatta a fejlődő országokban.

A tudósok előrejelzése szerint a következő 20 évben kétszeresére nő majd a rákos megbetegedések száma. 2008-ban 12,4 millió új esetet jelentettek, ennek több mint a felét a fejlődő vagy a közepesen fejlett országokból, a szakemberek szerint ezen a téren nem is várható változás.

"Ha rákos megbetegedések szökőárja közelít - márpedig közelít - akkor most van itt az idő, hogy együttműködjünk az új kezelési módok kidolgozásában és segítsünk a fejlődő világon" - mondta David Kerr, a CanTreat nemzetközi kutatócsoport által kiadott jelentésben közreműködő szakember, aki hozzátette: a legszegényebb országokban lesz a legrosszabb a helyzet. "Ahol nincs infrastruktúra, nincsenek orvosok, se nővérek, nincs felszerelés, nincs semmi" - részletezte a kutató.

A CanTreat kutatói kiemelték, hogy az életvitel megváltozása, az öregedő társadalom, a városiasodás és a fertőzések mind hozzájárultak a rákos megbetegedések előretöréséhez.