eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Mitől kap tüdőrákot, aki soha nem dohányzott?

A dohányosoknál és a nem dohányosoknál másféleképpen jelentkezik a tüdőrák, így a terápiának és a megelőzésnek is különböznie kell a két csoportnál - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

A passzív dohányzás és a radon gáz okoz elsősorban tüdőrákot azoknál, akik maguk soha nem pöfékeltek - összegezte a kutatás eredményét Charles M. Rudin, a Johns Hopkins Kimmel Rákközpontjának munkatársa.

Emellett okozhat még rákot a nemdohányzóknál az azbeszt, a fafűtéses kályha és a sütőolaj is, de minden második esetnél nem vezethető vissza a betegség a rizikófaktorokra.

Rudin szerint egyértelműen kiderült, hogy a nemdohányzók tüdőrákjának genetikai, sejt és molekuláris természete különbözik a dohányosok betegségétől, így nyilvánvaló, hogy másfajta terápiát és megelőző stratégiát kell az esetükben alkalmazni.

A nemdohányzóknál a tüdőrákot általában már előrehaladott állapotban diagnosztizálják, miután a beteg olyan általános tünetekre panaszkodik, mint a köhögés és a mellkasi fájdalom. Éppen a tünetek miatt gyakori, hogy az orvosok azt hiszik, a páciensnek csak valamiféle légzőszervi betegsége van, és ezért az alapos kivizsgálás helyett antibiotikumot vagy asztma elleni szert írnak fel neki.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×