eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az utánpótlás sportolóinál is aggasztó a doppingolók aránya

Aggasztó mértékben terjedt el a doppingszerek használata már az utánpótlás sportolóknál is - derült ki a mainzi és tübingeni egyetemek közös tanulmányából.

A 480, átlagosan 16 éves kerettag részvételével névtelenül, közvetett kérdések segítségével végzett vizsgálat eredménye szerint a fiatal sportolók 6,8 százaléka használt már életében legalább egyszer valamiféle teljesítménynövelő szert. A doppingteszteknek azonban csupán egy százaléka mutat ki tiltott szerhasználatot.

Perikles Simon, a Mainzi Egyetem sporttudósa, a tanulmány egyik társszerzője szerint a hivatalos vizsgálatok alábecsülik a problémát.

A különösen nagy teljesítményt követelő sportágakban gyakran alkalmaznak olyan doppingszereket, amelyeket nem mutatnak ki a tesztek, ám a sportágak ifjúsági keretein belül alig vagy egyáltalán nincs ellenőrzés. A kutatók csoportja különösen ezen a területen tartaná fontosnak a megelőzést.

A Heiko Striegel és Rolf Ulrich, a tübingeni egyetem munkatársainak közreműködésével készült tanulmány a Drug and Alcohol Dependence című szaklapban olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×