Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az új influenza mutációja elleni is hatásos az új gyógyszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy új típusú, influenza elleni kísérleti szer nem csupán a sejteket védi a fertőzéstől, de úgy tűnik, leállítja a vírus ellenállóvá válását, mutációját is - közölték a szert kifejlesztő vállalat kutatói.

Az amerikai NexBio gyógyszercég új vírusellenes szere laboratóriumi és egérkísérletekben megakadályozta, hogy a szezonális influenza vírusa megfertőzze a sejteket, sőt hatékonynak bizonyult olyan vírustörzsek ellen is, amelyek már ellenállóvá váltak a leggyakrabban használt vírusellenes gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.

A Fludase elnevezésű szer a bejelentés szerint az új típusú H1N1 vírussal szemben is hatékony.

A Tamiflu és a hozzá hasonló Relanza egy, az influenzavírusban lévő vegyületre, a neuraminadázra hat, amely az N betűt adja a vírus elnevezésében. A Fludase ezzel szemben nem magára a vírusra hat, hanem azokra az emberi sejtekre, amelyeket a vírus megfertőz, ezért rezisztancia is kevésbé alakulhat ki vele szemben - mondta el David Wurtman, a cég szóvivője.

Az új szer az úgynevezett sziálsav receptorra hat, amely a sejt molekuláris kapuja, ehhez kapcsolódik a vírus. A szer a vírus terjedését akadályozza meg úgy, hogy az nem képes megfertőzni a szomszédos sejteket.

A szer vizsgálatai az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjában, a Hongkongi Egyetemen és a Missouriban lévő Saint Louis Egyetemen zajlanak.