Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Angol cigarettastop - tíz százalékkal kevesebb szívroham

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden előzetes várakozást felülmúló egészségügyi sikert eredményezett az angol cigarettastop: az első átfogó felmérés szerint a nyilvános dohányzás betiltása óta tíz százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma Angliában.

Skóciában három éve, Angliában és Walesben két éve tilos rágyújtani minden zárt közösségi helyiségben. Ez mintegy 3,7 millió intézményt és munkahelyet érint, köztük csaknem 200 ezer pubot, bárt és éttermet.

A tilalom ellen vétőket 50 font - 16 ezer forint - helyszíni bírság fenyegeti, azokat a munkáltatókat pedig, akik nem szereznek érvényt a törvénynek, 2500 fontig terjedő büntetéssel sújthatják.

A dohánystop bevezetése óta - egy külön felmérés kimutatása szerint - Skóciában még az angliainál is nagyobb mértékben, 14 százalékkal zuhant a szívrohamok száma. Walesben még folyik a kutatás, de a szakértők - a The Sunday Times beszámolója szerint - ebben a tartományban is hasonló eredményekre számítanak.

A vezető vasárnapi brit lap az eddigi adatokat a brit közegészségügyi helyzetben valaha is bekövetkezett legjelentősebb javulások közé sorolja.

Az eredmények alapján a hatóságok máris fontolóra vették a tilalom kiterjesztését. Az elképzelések között szerepel a dohányzás betiltása a gépkocsikban, sőt az is, hogy a szülők otthon sem gyújthatnának rá gyermekeik jelenlétében.

A 61 millió lakosú Nagy-Britanniában becslések szerint 9,4 millió a dohányos, és évente 114 ezren halnak meg a dohányzás okozta betegségekben.