eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

A majmokról az emberre is átterjedt a halálos kór

Halálos veszélyt jelent az emberre a malária most megjelent, új formája. Eddig mindenki azt hitte, hogy a Plasmodium knowlesi nevű, maláriát okozó baktérium csak a főemlősöket támadja meg - az utóbbi időben viszont rengeteg embert is megbetegített Malajziában.

A Plasmosium knowlesiről a Wikipedia is azt írja, hogy az emberszabásúkra veszélyes, maláriát okozó parazita, amely elterjedt egész Délkelet-Ázsiában. Kutatók viszont mostanában nagyszámú olyan beteg embert találtak Malajziában, akit szintén ez a parazita támadott meg.

Az is kiderült, hogy ha a betegséget nem kezdik el gyorsan kezelni, akkor halálos lehet - számoltak be malajziai kutatók a Clinical Infectious Journal című szaklapban.

Bár az újfajta maláriát eddig csak Délkelet-Ázsiából jelezték, a sok turista miatt félő, hogy nagyon gyorsan megjelenik majd a nyugati országokban is - figyelmeztetnek.

A malária évente egymilliónál több ember halálát okozza világszerte. A kórt parazita terjeszti, amely a fertőzött moszkitók csípésével fertőz. A négy maláriaparazita közül, amelyek megfertőzik az embereket, a Plasmodium falciparum a legveszélyesebb - ez elsősorban Afrikában gyakori.

A P. malarie, amely a világ valamennyi trópusi és szubtrópusi régiójában megtalálható, általában enyhébb lefolyású betegséget okoz. A University Malaysia Sarawak kutatói megállapították, hogy mikroszkóp alatt a parazita könnyen összetéveszthető a P. knowlesi kórokozójával.

Utóbbi azonban potenciálisan halálos, mert 24 óránként reprodukálódik a vérben - ez pedig azt jelenti, hogy a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú - hangsúlyozza Balbir Singh professzor, az egyetem kutatója.

A sarawaki kórházban 150 ember vérét tesztelték - és több, mint kétharmaduk bizonyult fertőzöttnek. A jó hír, hogy a betegek egyelőre jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

Ugyanakkor minden tizedik betegnél lépnek fel komplikációk - légzési nehézség és veseprobléma -, és tízből két beteg meg is hal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×