eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre több a tízévesnél fiatalabb piás

Több millió ausztrál kockáztatja felnőttkori alkoholproblémák kialakulásának lehetőségét azzal, hogy még egészen fiatalon, gyakran tíz éves kor előtt fogyaszt először alkohol tartalmú italt - derül ki egy nem rég közzétett felmérés eredményeiből.

A Roy Morgan kutatócég által, az Üdvhadsereg megbízásából készült felmérés eredményei meglehetős aggodalomra adnak okot az ausztrál lakosság alkoholos italokhoz való viszonyával kapcsolatban - számol be az ELTE TTK hírlevele.

Brad Halse, az Üdvhadsereg munkatársa szerint sok felnőttben él az a téveszme, miszerint, ha otthon, ellenőrzött körülmények között ismertetik meg a gyermeket az alkohollal, azzal minimalizálják a felnőttkori túlzott alkoholfogyasztás, illetve az ebből fakadó problémák kialakulásának esélyét.

Halse szerint ugyanakkor a legfrissebb tudományos kutatások ezt az elképzelést nem támasztják alá, és arra utalnak, hogy minél fiatalabb korban próbálja ki valaki először az alkoholt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy felnőttként alkoholproblémái lesznek.

A szervezet az új nemzeti felelős alkoholfogyasztási irányelveket népszerűsítő, és a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető kampány keretében készült felmérése szerint, Ausztráliában milliók kockáztatják későbbi alkoholproblémák kialakulását azzal, hogy egészen fiatalon fogyasztanak először szeszes italt.

A kutatás felmérés eredményei szerint több mint kétmillió ausztrál még nem volt tízéves, amikor először kóstolt alkohol tartalmú italt. Az első alkalommal mintegy hét millióan otthon, 8,8 millióan pedig családi körben fogyasztottak szeszes italt.

A kutatás rávilágított arra, hogy a helyiek közül több millióan nincsenek tisztában az új irányelvekkel, amely kifejezetten javasolják az első alkoholfogyasztás lehető legkésőbbi időre történő kitolását. Mintegy 1,7 millióan úgy hiszik, nem okoz problémát, ha a 12 évesnél fiatalabb gyermek alkalmanként iszik egy-egy kortyot a "felnőttek italából", közel öt millióan pedig ugyanígy gondolkodnak a 15 évesnél fiatalabbakkal kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×