Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balassagyarmaton nem kívánatos személy Robert Fico

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, hogy más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik Bajnai Gordonnal való találkozójára. A nyílt levelet a Nógrád megyei város vezetői a szlovák nagykövetségre is elküldték. A kormányszóvivő szerint Robert Fico magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja, biztosítja számára.

Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester indoklásként egyaránt hivatkozik a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására és a nyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására.

Mindezek miatt Robert Ficót "nemkívánatosnak személynek" tekintik Balassagyarmaton.

Levelükben felidézik, hogy 1919 januárjában az akkoriban formálódó csehszlovák hatalom önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat, megszállt több települést az Ipolyság-Losonc vasútvonal mentén, hogy délebbre tolja Csehszlovákia államhatárát. A megszállókat véráldozatokkal verték ki 1919. január 29-én, Balassagyarmat emiatt viselheti a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, amit 2005-ben törvényben is megerősített az országgyűlés.

Balassagyarmat vezetői úgy fogalmaznak: "Ön, mint a Szlovák Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke, a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László 2009. augusztus 21-i Révkomáromból való kitiltásával és az úgynevezett szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával durván megsértette Magyarországot, a szlovákiai magyar kisebbséget, a magyar-szlovák egyezményeket, és az Európai Unió rendelkezéseit. Éppen ezért Ön, miniszterelnök úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton."

Hozzáteszik: Balassagyarmat önkormányzata durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Robert Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan.

Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön találkozik a - Balassagyarmattól 20 kilométerre lévő - Nógrád megyei Szécsényben. A megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte a két ország közti feszültség csökkentése érdekében.

Ha Robert Fico figyelembe kívánná venni Balassagyarmat vezetőinek kérését, akkor az ipolytarnóci vagy a somoskőfalui határátkelőhelyet kellene választania.

Kormányszóvivő: bárhol átlépheti Fico a határt

A kormányszóvivő szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja, biztosítja számára.

Budai Bernadett az MTI-vel szerdán közölte: a balassagyarmati polgármester kérése méltatlan, indokolatlan és ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László magyar köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltása kapcsán.

A szóvivő szerint a jelenlegi helyzetben szükségtelen a feszültség növelése, az érdemi problémák megoldására és nem hisztériakeltésre van szükség.