Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért beszélnek a férfiak a nők melléhez?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem képzelődnek azok a szép - vagy nagy - mellű nők, akik arról panaszkodnak, hogy beszélgetés közben a férfiak nem a szemükbe vagy az arcukra néznek, hanem a mellüket stírölik.

Új-zélandi kutatók megállapították, hogy majdnem minden második férfi - 47 százalék - az első találkozáskor először a nő mellére néz, további egyharmaduk pedig a derekat és a csípőt méri fel egy pillantással, mielőtt a másik szemébe nézne.

A férfiaknak kevesebb, mint húsz százaléka néz először az éppen megismert nő szemébe - derült ki a vizsgálatból.

Eddig a tudósok az evolúciót sejtették amögött is, hogy a nagy mellű és karcsú derekú nőknek magasabb a hormonszintjük és termékenyebbek a más testalkatúaknál. Lehet azonban, hogy erre sokkal egyszerűbb a magyarázat.

A férfiak talán nem azért nézik olyan gyakran a nők mellét, hogy felmérjék, mennyire alkalmas a nő a génjeik továbbvitelére, hanem azért, mert az egyszerűen esztétikailag szép és tetszik nekik - vélekednek most az új-zélandi kutatók.

A wellingtoni egyetem munkatársai hat képet mutattak a vizsgálatban résztvevőknek; mind a hat kép ugyanazt a nőt ábrázolta, a felvételt azonban digitálisan módosították, így a mellek minden képen más-más méretűek voltak.

A kutatók feljegyezték, hogy a kísérletben részt vevő férfiak a nő mely testrészére pillantottak először - az apró szemmozgások érzékeléséhez kamerákat és tükröket használtak.

Az eredmény: "Az első pillantás 80 százaléka a mellekre és a test középső részére vetődött, és a férfiak következetesen hosszabb ideig bámulják a melleket, mint a nők bármely más testrészét."