eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla

C-vitamin hiány a tanulási nehézségek oka?

Károsan befolyásolhatja a C-vitamin hiánya a mentális fejlődést - erre a következtetésre jutottak dán kutatók állatkísérletek nyomán. Elképzelhető, hogy emiatt van olyan sok tanulási problémával küzdő gyerek.

A Koppenhágai Egyetem kutatói a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban számoltak be tengerimalacokkal folytatott kísérletek eredményéről.

Kiderült, hogy azoknál az újszülött tengerimalacoknál, amelyek nem kaptak elég C-vitamint, harminc százalékkal kevesebb az idegsejtek száma az agy hippokampális részében, és mérhetően rosszabb a térbeli memóriájuk is.

A kutatást vezető Jens Lykkesfeldt hangsúlyozta, hogy a tengerimalacokhoz hasonlóan az emberek is étellel viszik be a szervezetükbe a C-vitamint. Becsléseik szerint a nyugati államokban - így Dániában is - az újszülöttek öt-tíz százaléka szenvedhet C-vitamin hiányban.

Elképzelhető, hogy a tanulási nehézségeknek is az az oka, hogy a gyerekek életük legelső időszakában nem jutnak elég C-vitaminhoz - vélekedett a dán kutató, aki szerint ez elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hiszen az állapotot nagyon könnyű megelőzni azzal, hogy a rizikócsoportba tartozó terhes nőknek és újszülötteknek táplálék kiegészítőben adnak vitamint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×