Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Maradjon karcsú - vacsorázzon korán!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Immár kutatás is bizonyítja, hogy nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, mikor. A szakértők szerint a korai vacsora segíthet elkerülni a plusz kilókat.

Könnyebben gyűlnek a kilók a késői vacsorától, nassolástól - bizonyítja egy egereken elvégzett kutatás. Ennek során a chicagói Northwestern Egyetem munkatársai megállapították: ha a rendszerint éjjel aktív egerek nappal kapnak enni, már rövid idő alatt is jelentősen többet szednek magukra, mint azok a társaik, amelyeket az éjszakai órákban etettek a kutatók. Az előbbiek súlya hat hét alatt 48 százalékkal gyarapodott, míg az utóbbiaké csupán 20-szal.

A jelenségre még nincs egyértelmű magyarázat, de úgy tűnik, hogy a szervezet belső órája, amely meghatározza, mikor bújunk ágyba és mikor ébredünk fel, hatással van az anyagcserénkre is: ez irányíthatja például az étvágyat befolyásoló hormon termelődését. A fogyni vágyók számára tehát kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb próbáljanak meg túlesni a vacsorán.

Az étkezések jobb időzítése - ami általában a szokások megváltoztatásával jár együtt - kritikus lehet az "elhízásjárvány" terjedésének megállítása szempontjából - véli Fred Turek professzor. A szakértő szerint ahhoz, hogy segíteni lehessen a túlsúlyosokon, jobban kellene érteni, mi köze a szervezet cirkadián ritmusának szerepét a plusz kilók felszedésében, így akár gyógymódot is lehetne találni a problémára.

Az amerikai kutatók arra nem tettek javaslatot, hány óráig érdemes elfogyasztani a vacsorát, a kísérletet vezető Deanna Arble azonban azt mondta: ha lehet, akkor már ne kezdjünk falatozni, amikor normális esetben már ágyban lennénk.