Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életet menthet a vastag comb

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 60 centiméter kerületűnél vastagabb combú embereket kevésbé fenyegeti a szívbetegség és a korai halál veszélye - állítják dán kutatók. Ez igaz a nőkre és a férfiakra is - derült ki egy 3000 főt vizsgáló kutatás eredményeként.

A vastag comb "életmentő" hatása igaz akkor is, ha figyelembe veszik a testzsírt, a dohányzás és a magas koleszterinszintet - állítják dán kutatók, akik úgy vélik, hogy a vékony combban talán nincs elég izom ahhoz, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa az inzulint, így nő a cukorbetegség és ennek következtében a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A kutatók egy tíz éves vizsgálat eredményéről számoltak be a British Medical Journal című szaklapban, szakértők azonban úgy vélik, hogy a vizsgálat eredményét még meg kell erősíteni. Azt a dánok sem állítják, hogy bárkinek érdemes lenne felhagyni az egészséges táplálkozással és a testmozgással, csupán azt, hogy a comb vastagsága intő jel lehet az orvosok számára.

A comb vastagságát közvetlenül a fenék alatt mérték, és figyelték a páciensek fizikai aktivitásának szintjét, ellenőrizték a vérnyomásukat és a koleszterinszintjüket. Tíz éven keresztül figyelték, melyiküknél alakul ki szívbetegség, és 12,5 évig azt, hányan halnak meg a kutatás résztvevői közül.

A háromezer alanyból 257 férfi és 155 nő hunyt el, 263 férfi és 140 nő szenvedett szív- és érrendszeri betegségben, míg 103 férfi és 34 nő lett szívbeteg.

A Koppenhágai Egyetem kutató megfigyelték, hogy a legvékonyabb combúaknak - akiknél 55 centiméternél kisebb kerületet mértek - kétszer nagyobb a korai halál és a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának veszélye.