eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyarok háromnegyede engedélyezné a melegfelvonulást

A Jobbik támogatóinak 21 százaléka egyetért a melegfelvonulás megtartásával, és csak 30 százalékuk vélekedik úgy, hogy be kéne tiltani. A teljes lakosság körében hasonlóak az arányok, a magyarok 20 százaléka ért egyet a felvonulással, míg 26 százalék tiltaná be, 51 százalék bár nem ért egyet, de elismeri a melegszervezetek gyülekezési jogát - derült ki a Nézőpont Intézet augusztusi felméréséből.

A melegfelvonulás betiltását szorgalmazók jellemzően a megyeszékhelyen élők és a legidősebbek (a 60 éves vagy idősebbek 32 százaléka teljesen betiltaná a rendezvényt). Az alacsonyabb végzettségűek elutasítóbbak, a magasabb végzettségűek megengedőbbek a melegfelvonulással kapcsolatban.

Bár az idősebbek elutasítóbbak, a fiatalok arányaiban nagyobb támogatása is relatív: csak körülbelül minden negyedik 18-29 éves, illetve minden negyedik 30-44 éves ért egyet a rendezvénnyel.

Érdekesség, hogy a pártszimpátia és a meleg felvonulással kapcsolatos álláspont között nincs szoros összefüggés. A szocialista szimpatizánsok 34 százaléka egyetértését jelezte, míg a Fidesz támogatóinak 17 százaléka mondta ugyanezt (a két párt népszerűség-különbsége miatt több mint kétszer annyi Fidesz-szavazó fejezte ki egyetértését, mint kormánypárti).

A betiltók arányában azonban nincs számottevő különbség: az MSZP szimpatizánsainak 24, míg a Fidesz szimpatizánsainak 29 százaléka nem engedélyezné a rendezvényt. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt hívei inkább középre helyezkedtek: 51 százalékuk ellenzi, de nem tiltaná be a felvonulást (az MSZP-támogatók 40 százaléka).

Érdekesség, hogy a Jobbik támogatói sem egységesek a felvonulás megítélésében: 21 százalékuk egyetért a rendezvénnyel, 47 nem ért egyet, de elfogadja, míg 30 százalék betiltaná. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a Jobbik a Nézőpont Intézet augusztusi felmérése szerint 5 százalékon áll a teljes népesség körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×