eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mozogj a daganat ellen!

A naponta végzett rendszeres testmozgás felére csökkenti a rák kockázatát - áll egy friss tanulmányban.

Napi harminc perc futás, úszás, kerékpározás vagy futballozás nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem felére csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is egy, a British Journal of Sports Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy amikor valaki közepes vagy nagy intenzitással sportol, megkétszereződik az oxigénfogyasztása, ami támogatja a szervezetet a különböző betegségekkel - köztük a rákkal - szembeni küzdelemben.

A finn Kuopio és Oulu Egyetem kutatócsoportja több mint 2500, 42 és 61 év közötti, különböző testmozgást végző, a kísérlet kezdetekor rákbetegségben még nem szenvedő embert tanulmányoztak másfél évtizeden keresztül.

A résztvevők közül a kutatás ideje alatt 181-en haltak meg valamilyen rákbetegségben, a leggyakoribb a tüdő-, a prosztata-, a gyomor-, a bél- és a nyirokrák, továbbá az agydaganat volt.

A megfigyeltek fizikai aktivitásának tanulmányozása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább harminc percig végeztek valamilyen testmozgást, azoknál - a felhasznált oxigénnek köszönhetően - a felére csökkent a rák kialakulásának kockázata, leginkább a tüdő-, a gyomor- és a bélráké, még akkor is, ha más tényezők - kor, alkoholfogyasztás, dohányzás, testsúly - is közrejátszottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×