eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jazz szól a villamosokon

Jazz szól a lisszaboni villamosokon és a történelmi lifteken Lisszabonban délelőtt és este 11-kor a városháza kezdeményezésére.

Jazztrombiták, szaxofonok, gitárok és nagybőgők pódiuma lett több lisszaboni villamosjárat és történelmi lift.

Amikor eljön az este 11 óra, a zenészek felszállnak a Lisszabon legmeredekebb helyeire is felkapaszkodó híres sárga villamosokra és a liftekre. Néhány csettintés után a zenészek hozzálátnak, és szórakoztatják az utasokat, akik meglepetten és ijedten figyelik a muzsikusokat.

A "Jazz 11-kor" azonban nemcsak az éjszakai baglyoknak szól, délelőtt 11-kor szintén találkát ad egymásnak a jazz és a lisszaboni utazóközönség; ekkor tíznél több muzsikus váltja egymást a város magaslatain.

A már második kiadású kezdeményezés egész júliusban tart azzal a céllal, hogy a tömegközlekedés új távlatait és használatának új lehetőségeit villantsa fel - mondták el a szervezők.

A város történelmi városnegyedében található, Portugália nemzeti műemlékeiként számon tartott, a villamosokhoz nagyon hasonlító liftek viszik a járókelőket a város alacsonyabban fekvő részeiből a "felsővárosba".

Lisszabon legrégebbi liftjét, az Ascensor do Lavrát 1884-ben nyitották meg; a legforgalmasabb az Ascensor da Glória, a legfestőibb útvonalon az Ascensor da Bica közlekedik, az egyetlen függőleges útvonalú pedig az Elevador de Santa Justa.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×