Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt a világ legidősebb férfija

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt szombaton a világ legidősebb férfija, a 113 éves Henry Allingham, az I. világháború egyik utolsó brit veteránja.

Allingham alig egy hónapig tudhatta magát a legöregebb férfinak a világon: a cím előző birtokosa, a japán Tanabe Tomodzsi június 19-én hunyt el, szintén 113 évesen.

Az 1896-ban született Henry Allingham, aki a balzsamos éghajlatú dél-angliai Brighton egyik veteránotthonában töltötte utolsó éveit, elmondhatta magáról, hogy három évszázadban élt, és hat brit uralkodót szolgált. Amikor született, még Viktória királynő ült a brit trónon, és már 30 éves volt, amikor az idén 83 esztendős II. Erzsébet királynő világra jött.

Az I. világháború idején a királyi haditengerészet kötelékében szolgált, majd amikor 1918-ban megalakult az önálló királyi brit légierő (RAF), ennek az új fegyvernemnek az alapító tagja lett. Részt vett több legendás tengeri és szárazföldi ütközetben, ott volt Jütlandnál és Ypres-nél is.

Az átélt háborús borzalmak annyira megviselték, hogy évtizedekig még családjának sem volt hajlandó beszélni tapasztalatairól, és nem járt el a veteránok összejöveteleire sem.

Utolsó éveiben azonban már egyre többször hajlandó volt nyilvánosan is beszélni a háborúról, és tavaly novemberben jelen volt I. világháborút lezáró tűzszünet 90. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.

Tavaly jelent meg önéletrajzi kötete is, amelyhez Károly brit trónörökös írt előszót, "a nemzet egyik élő történelmi ereklyéjének" nevezve az agg veteránt.

Halálának bejelentése után meleg szavakkal emlékezett meg Allinghamről Gordon Brown brit kormányfő is. Brown szombati nyilatkozata szerint Henry Allingham - akivel ő számos alkalommal találkozott - "óriási karakter volt", annak a nemzedéknek a tagja, amely a most elhunythoz hasonló hatalmas egyéniségekből állt.

Most már csak két olyan brit veterán él, aki harcolt az I. világháborúban. Egyikük a 111 éves Harry Patch, a másik a 108 esztendős Claude Choules.