eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Antibiotikummal együtt biztonságos az abortuszpirula

Miután a hüvelyi alkalmazás helyett szájban oldva használták az abortuszpirulát, kiegészítésként pedig antibiotikumot adtak mellé, a halálesetek és fertőzések kockázatának aránya 93 százalékkal csökkent - közölték szerdán a Planned Parenthood elnevezésű amerikai szervezet kutatói.

Míg a korábbi módszernél ezerből egy esetben történt fertőzés, az újfajta alkalmazás során 16 ezerből csak egy - számoltak be a kutatók a New England Journal of Medicine című szaklapban.

Az abortuszpirula tulajdonképpen két lépésből álló gyógyszerezés: az első hatóanyag megszakítja a terhességet, két nappal később a második (a mizoprosztol) pedig segíti a magzat kilökődését.

A második szert korábban a hüvelyben alkalmazták, ám 2005-ben az orvosok új megoldást kerestek, miután négy nő fertőzésben meghalt az Egyesült Államokban, egy pedig Kanadában. Az új módszernél a szer a szájban, a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, ráadásul eleve antibiotikumot is adnak a fertőzések megelőzésére. Európában már korábban is ezt a gyakorlatot követték.

Az amerikai vizsgálat ideje alatt 46 777 nőnél alkalmazták a gyógyszeres terhesség-megszakítást, közülük hárman kaptak fertőzést, ám egyetlen nő sem halt meg.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×