Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A sportos szülők gyerekei aktívabbak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csapatsportot kedvelő szülők gyerekei szívesebben járnak sportegyesületbe, és aktívabbak is.

A kutatók 681 szülőt és 433 negyedikes-ötödikes gyereket vizsgáltak 12 houstoni iskolában. Azok a gyerekek - mindkét nemből -, akiknek szülei értékelték az intenzív csapatsportot, kevesebbet néztek tévét, kevesebb időt töltöttek a számítógép előtt, és tevékenyebbek voltak, mint más gyerekek.

Az egyéni és a csapatsport szülői helyeslése a fiúk között nagyobb aktivitási szintet eredményezett, de a lányokra ez nem volt hatással - közölték az amerikai Baylor College of Medicine and Duke University kutatói.

A lányok és a fiúk aktivitási szintjének különbsége feltehetően attól függ, hogy a szülők miként állnak hozzá az egyes tevékenységi típusokhoz. Például inkább a fiúkat biztatják a nagy és a mérsékelt intenzitású csapat- és egyéni sportokra, az ilyen típusú erőt igénylő házimunkára - mint amilyen a kemény kerti munka -, mint a lányokat - idézte a Yahoo!NEWS a júliusban a Health Psychology című folyóiratban megjelenő tanulmány szerzőjét, Cheryl Braselton Andersont.

Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy továbbra is létezik egyfajta nemi elfogultság, amely előnyben részesíti a fiúkat a fokozott aktivitást igénylő sportoknál.

Azt tanácsolja a szülőknek, hogy mind a lányok, mind a fiúk esetében kedvezően álljanak hozzá az erőteljes fizikai tevékenységekhez, és tudatosítsák magukban, hogy a lányok ugyanúgy akarják és tudják is végezni azokat.