eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Minden eddiginél több az elhízott amerikai

Az amerikai népesség több mint 26 százaléka elhízott, kétharmadának testsúlya meghaladja a normál értéket - jelentette be az Egyesült Államok betegségmegelőzési és járványügyi hatósága (CDC)

"Az elhízott amerikai felnőttek aránya a 2007-es 25,6 százalékról 2008-ban 26,1 százalékra emelkedett" - áll a CDC közleményében.

Az elhízás számos krónikus betegség fő kockázati tényezője, így például a szívbetegségeké és a diabéteszé. "Ahogy az elhízás minden életkorban gyakoribbá válik, a krónikus betegségeket sokkal fiatalabb felnőtteknél tapasztaljuk, mint néhány évtizede" - tette hozzá nyilatkozatában William Dietz, a CDC munkatársa.

Az adatok a viselkedési kockázati tényezőket figyelő rendszerből származnak: 400 ezer amerikai felnőttet kérdeztek meg reprezentatív minta alapján.

Hat államban a 30 százalékot is meghaladta az elhízottak aránya, ezek: Alabama, Mississippi, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee és Nyugat-Virginia. Csak Colorado állam lakosai között kisebb az elhízottak aránya 20 százaléknál. A múlt héten két amerikai civil szervezet is hasonló jelentést tett közzé, mely azt mutatta, hogy az Egyesült Államok 23 államában kövérebbek az emberek, mint egy évvel korábban.

Az elhízás mértékét a testtömegindex, BMI alapján értékelték a jelentésekben. A BMI 25 és 30 közötti értéke túlsúlyt, 30 fölötti értéke elhízást jelent. A testtömegindexet úgy kapjuk meg, ha a kilogrammokban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. A testtömegindex az interneten is kiszámítható például a http://www.fogyas.info című honlapon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×