Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért nem tesz jót az önbecsülésünknek, ha pozitív gondolatokat mantrázunk?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pszichológusok szerint jót tesz az önbecsülésünknek, ha folyton olyan mondatokat hajtogatunk magunknak, hogy \"Szép vagyok!\" vagy \"Elfogadom magam\". Kutatók azonban kiderítették: ezek a túl pozitív kijelentések éppen ellenkező hatást érnek el az alacsony önbecsülésű embereknél.

Szerethető ember vagyok. Elfogadom magam. Elégedett vagyok az életemmel - ilyen és ezekhez hasonló mondatok folyamatos ismételgetését javasolják szakemberek azoknak, akik híján vannak az önbecsülésnek.

Az utóbbi években az önmegsegítésnek külön iparága fejlődött ki, ám a Waterloo és a New Brunswick Egyetem kutatói azt állítják: a saját magunkról elmondott pozitív kijelentések mantrázása nemhogy növeli, de éppen csökkenti azok önbecsülését, akik eleve híján vannak annak.

A kutatók magas és alacsony önbecsüléssel rendelkező személyeket vontak be vizsgálatukba. Azt kérték tőlük, hogy folyamatosan ismételgessék magukban azt az állítást, hogy "Szerethető ember vagyok". A kutatók ezután mérték a résztvevők hangulatát és érzéseit.

Az alacsony önbecsülésű csoportban azok, akik ezt a mondatot mantrázták, rosszabbul érezték magukat a "terápia" után. Azok azonban, akik eleve nagy önbecsüléssel vágtak bele a kísérletbe, azok ugyan csak egy kicsivel, de jobban érezték magukat a pozitív állítás ismételgetése után.

A kutatók ezután megkérték a kísérletben résztvevőket, hogy írjanak le saját magukról alkotott negatív és pozitív gondolatokat. Érdekes módon azt találták, hogy az alacsony önbecsülésű emberek jobb kedvre derültek akkor, ha negatív gondolatokat is megengedtek magukról, mint amikor csak a pozitívakra lehetett koncentrálniuk.

Ésszerűtlenül pozitív állítások

A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók azt írják, hogy az ésszerűtlenül pozitív mondatok, amelyekkel megpróbáljuk magunkat jobb kedvre deríteni, éppen ellenkező hatást érnek el az alacsony önbecsülésű embereknél.

A pozitív gondolkodás tud segíteni az emberen, de csak egy szélesebb terápia részeként - hangsúlyozza Joanne Wood, a kutatást vezető pszichológus, akivel több szakember is egyetért. A Brit Pszichológiai Társaság egyik tagja szerint például az önbecsülés a valódi élet bizonyos tényezőin, például a családi kapcsolaton, a barátokon, a munkán vagy a megjelenésen múlik.

"Ha nem vagy jóban a szüleiddel, nincsen túl sok barátod, munkanélküli vagy, ráadásul nem vagy megelégedve a külsőddel, akkor nehéz becsülnöd magadat. De ha ennek az ellenkezőjét tapasztalod az életben, akkor sokkal könnyebben mondod, hogy igen, rendben vagyok, és még hiszel is az állításban" - magyarázza Simon Delsthorpe.