Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan képes két bögre erős kávé visszafordítani az Alzheimer-kórt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Napi két csésze kávé képes visszafordítani az időskori agysorvadás egyes tüneteit - állítják amerikai kutatók, akik egy reménykeltő állatkísérletről számoltak be.

A Dél-Floridai Egyetem kutatói azt állatják: a koffein nemcsak hogy távolt tartja a demenciát, de kezelni is tudja azt. Bár egyelőre még csak egereken végeztek kísérleteket, a szakemberek szerint nagyon biztatóak az eredmények.

Dr. Gary Arendash, a kutatás vezetője elmondta: a legújabb eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a koffein az Alzheimer-kór kezelésének hatékony alapja lehet, vagyis nemcsak egy megelőző és védekező szerként lehet használni.

A professzor és kutatócsapata 55 genetikailag módosított egereket tesztelt, amelyeknél Alzheimer-kórt idéztek elő, ahogy idősödtek. Amikor a kísérleti állatok 18-19 hónaposak lettek - ez az embereknél 70 éves kort jelent - a betegséggel összefüggő tüneteket produkáltak: memóriaproblémák, agyi képességek csökkenése, zavarodottság.

A kutatók az egerek egy csoportját koffeinnel dúsított vízzel itatták, míg a többinek szimpla vizet adtak. Két hónappal később azok az egerek, amelyek koffeines vizet ittak, jobban teljesítettek a memóriateszteken, ráadásul kevesebb volt a vérükben a béta amiloid, amely ha felgyülemlik, pusztítja az agy idegsejtjeit.

A kutatók most azt tervezik, hogy a biztató állatkísérletek után az embereken is letesztelik a koffein hatékonyságát. Korábbi vizsgálatok egyébként már rámutattak arra, hogy a kávé fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye.