eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ókori vietnámiak nemigen bánkódtak a kisgyermekek halála miatt

Az ókori vietnámiak nemigen bánkódtak a kisgyermekek halála miatt - derült ki annak az ausztrál régészeti expedíciónak köszönhetően, amely Vietnam déli részén egy három-négyezer éves települést tárt fel.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem régészeti expedíciója Peter Bellwood professzorral az élen An Szon nevű települést tárta fel, ahol a leletek tanúsága szerint igen magas volt a gyermekhalandóság. A kisgyermekek halála nem rázott meg senkit, legalábbis erre utal, hogy az apróságoknak nemhogy nem adtak semmit útravalóul a túlvilági életre, de földi maradványaikra sokszor konyhai hulladék "társaságában" bukkantak az archeológusok - olvasható a Science Alert című ausztrál tudományos hírportálon (http://www.sciencealert.com.au).

"Az újszülöttek sírmelléklet nélküli eltemetéséből a magas gyermekhalandóságra következtetünk, s arra, hogy a szülők nem voltak hajlandóak érzelmeket áldozni olyasvalakire, aki lehet, hogy hamarosan távozik az élők sorából" - magyarázta Peter Bellwood professzor.

Egy bizonyos életkor után, feltételezések szerint a gyerek ötödik életéve után fordulat állt be a szülők érzelmeiben.

"Egy tizenkét éves gyermeket már jó minőségű kerámiaedényekkel és kőeszközökkel helyeztek a sírba, ami azt jelentette, hogy mind a szülők, mind a közösség meggyászolta a halálát" - mutatott rá magyarázta Peter Bellwood.

Az expedíció felfedezései szerint An Szonban éltek Dél-Vietnam legkorábbi rizstermesztői. A település lakossága egyébként igen változatos koszton élt - fogyasztottak szarvasmarhát, sertést, nem nélkülözték az őzhúst, ahogy a krokodilt, vagy a kagylót sem.

A helyszínen rengeteg kőbaltát, valamint kerámiát találtak a legváltozatosabb kivitelezésben: akadt egészen egyszerű főzőedény, ahogy gazdagon díszített példányok is.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×