Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ókori vietnámiak nemigen bánkódtak a kisgyermekek halála miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ókori vietnámiak nemigen bánkódtak a kisgyermekek halála miatt - derült ki annak az ausztrál régészeti expedíciónak köszönhetően, amely Vietnam déli részén egy három-négyezer éves települést tárt fel.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem régészeti expedíciója Peter Bellwood professzorral az élen An Szon nevű települést tárta fel, ahol a leletek tanúsága szerint igen magas volt a gyermekhalandóság. A kisgyermekek halála nem rázott meg senkit, legalábbis erre utal, hogy az apróságoknak nemhogy nem adtak semmit útravalóul a túlvilági életre, de földi maradványaikra sokszor konyhai hulladék "társaságában" bukkantak az archeológusok - olvasható a Science Alert című ausztrál tudományos hírportálon (http://www.sciencealert.com.au).

"Az újszülöttek sírmelléklet nélküli eltemetéséből a magas gyermekhalandóságra következtetünk, s arra, hogy a szülők nem voltak hajlandóak érzelmeket áldozni olyasvalakire, aki lehet, hogy hamarosan távozik az élők sorából" - magyarázta Peter Bellwood professzor.

Egy bizonyos életkor után, feltételezések szerint a gyerek ötödik életéve után fordulat állt be a szülők érzelmeiben.

"Egy tizenkét éves gyermeket már jó minőségű kerámiaedényekkel és kőeszközökkel helyeztek a sírba, ami azt jelentette, hogy mind a szülők, mind a közösség meggyászolta a halálát" - mutatott rá magyarázta Peter Bellwood.

Az expedíció felfedezései szerint An Szonban éltek Dél-Vietnam legkorábbi rizstermesztői. A település lakossága egyébként igen változatos koszton élt - fogyasztottak szarvasmarhát, sertést, nem nélkülözték az őzhúst, ahogy a krokodilt, vagy a kagylót sem.

A helyszínen rengeteg kőbaltát, valamint kerámiát találtak a legváltozatosabb kivitelezésben: akadt egészen egyszerű főzőedény, ahogy gazdagon díszített példányok is.