eur:
394.94
usd:
371.25
bux:
66345.78
2024. április 16. kedd Csongor

Fawcett halála egy ritka ráktípusra irányította a figyelmet

A Charlie angyalainak egyikeként híressé vált Farrah Fawcett halálával újabb "hírnévre" tett szert, mert egy szexuális úton átadható vírushoz is köthető ritka megbetegedésben, végbélrákban szenvedett.

A 62 éves korában, múlt héten bekövetkezett halála előtt az amerikai színésznő beleegyezett, hogy kórházi kezelését és a betegséggel való küzdelmének mindennapjait televíziós dokumentumfilmen kövessék nyomon. Kezelőorvosa, dr. Lawrence Piro a héten elmondta, hogy a híresség tudta: a végbélráknak azt a típusát, amely megtámadta, nem tudja legyőzni, ezért rá akarta irányítani a figyelmet a tudatosság szükségességére.

Fawcett frizurája, mosolya és a 70-es években készült híres fürdőruhás fotója mellett örökül hagyhatja az általában szemérmesen elhallgatott végbélrákról szóló felvilágosító videót is. Ugyanis igen sokan a Farrah's Story (Farah története) című, májusban sugárzott dokumentumfilmből szereztek tudomást erről a ráktípusról, melyet tünetei alapján esetenként összetévesztenek az aranyérrel. Egészségügyi szakemberek szerint nagyon fontos, hogy beszélni kezdtek a témáról az emberek.

A mell-, prosztata- vagy vastagbélrák diagnózisa után általában nem vonakodnak annak kitárgyalásától, nem utolsósorban azért, mert számos híresség nyíltan vállalta-vállalja ilyen jellegű betegségét. Dr. Barron Lernernek, a Columbia Egyetem orvosának megfigyelése szerint a végbélnyíláshoz (ánusz) azonban nem csak a székletürítést kötik az emberek, hanem a szex tabunak számító formáját is. Õ írta az Amikor a betegség nyilvánossá válik: híres páciensek és ahogy az orvoslásra tekintünk című könyvet, amelyben számos esetről beszámolt.

Elmondta, hogy pácienseivel gyakran beszélget a különböző rákfajtákról és azok lehetséges kockázati tényezőiről, ám a végbélrák, az anális szex eddig nem tartozott az érintett témák közé. Most azonban úgy véli, hogy Fawcett betegségének ismeretében kérdések merülnek majd fel a "tabukkal" kapcsolatban is, ami lehetőséget ad megvitatásukra.

Az Amerikai Ráktársaság (ACS) adatai szerint a végbélrák ritka: az Egyesült Államokban évente ötezer esetet diagnosztizálnak és hétszázan halnak meg benne a mintegy 300 millió lakosból.

Ezt a ráktípust sokan a meleg férfiak betegségének hiszik, holott valójában a diagnosztizált és az elhunyt pácienseknek is több mint a fele nő. "Farrah Fawcett mintegy arcot kölcsönöz ennek a ráknak a nők körében" - mondta Mona Saraiya, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Hatóságának (CDCP) epidemiológusa, aki a végbélrákot tanulmányozza.

A pár éve forgalomban lévő HPV-oltás a humán papilloma vírus négy típusával szemben adhat védettséget. Ezeket a vírusokat hozzák összefüggésbe a méhnyak-, az ánusz- és a torok felső részének rákjával, ám a kapcsolat nem kizárólagos az eddigi kutatási eredmények szerint.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×