Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fawcett halála egy ritka ráktípusra irányította a figyelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Charlie angyalainak egyikeként híressé vált Farrah Fawcett halálával újabb \"hírnévre\" tett szert, mert egy szexuális úton átadható vírushoz is köthető ritka megbetegedésben, végbélrákban szenvedett.

A 62 éves korában, múlt héten bekövetkezett halála előtt az amerikai színésznő beleegyezett, hogy kórházi kezelését és a betegséggel való küzdelmének mindennapjait televíziós dokumentumfilmen kövessék nyomon. Kezelőorvosa, dr. Lawrence Piro a héten elmondta, hogy a híresség tudta: a végbélráknak azt a típusát, amely megtámadta, nem tudja legyőzni, ezért rá akarta irányítani a figyelmet a tudatosság szükségességére.

Fawcett frizurája, mosolya és a 70-es években készült híres fürdőruhás fotója mellett örökül hagyhatja az általában szemérmesen elhallgatott végbélrákról szóló felvilágosító videót is. Ugyanis igen sokan a Farrah's Story (Farah története) című, májusban sugárzott dokumentumfilmből szereztek tudomást erről a ráktípusról, melyet tünetei alapján esetenként összetévesztenek az aranyérrel. Egészségügyi szakemberek szerint nagyon fontos, hogy beszélni kezdtek a témáról az emberek.

A mell-, prosztata- vagy vastagbélrák diagnózisa után általában nem vonakodnak annak kitárgyalásától, nem utolsósorban azért, mert számos híresség nyíltan vállalta-vállalja ilyen jellegű betegségét. Dr. Barron Lernernek, a Columbia Egyetem orvosának megfigyelése szerint a végbélnyíláshoz (ánusz) azonban nem csak a székletürítést kötik az emberek, hanem a szex tabunak számító formáját is. Õ írta az Amikor a betegség nyilvánossá válik: híres páciensek és ahogy az orvoslásra tekintünk című könyvet, amelyben számos esetről beszámolt.

Elmondta, hogy pácienseivel gyakran beszélget a különböző rákfajtákról és azok lehetséges kockázati tényezőiről, ám a végbélrák, az anális szex eddig nem tartozott az érintett témák közé. Most azonban úgy véli, hogy Fawcett betegségének ismeretében kérdések merülnek majd fel a "tabukkal" kapcsolatban is, ami lehetőséget ad megvitatásukra.

Az Amerikai Ráktársaság (ACS) adatai szerint a végbélrák ritka: az Egyesült Államokban évente ötezer esetet diagnosztizálnak és hétszázan halnak meg benne a mintegy 300 millió lakosból.

Ezt a ráktípust sokan a meleg férfiak betegségének hiszik, holott valójában a diagnosztizált és az elhunyt pácienseknek is több mint a fele nő. "Farrah Fawcett mintegy arcot kölcsönöz ennek a ráknak a nők körében" - mondta Mona Saraiya, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Hatóságának (CDCP) epidemiológusa, aki a végbélrákot tanulmányozza.

A pár éve forgalomban lévő HPV-oltás a humán papilloma vírus négy típusával szemben adhat védettséget. Ezeket a vírusokat hozzák összefüggésbe a méhnyak-, az ánusz- és a torok felső részének rákjával, ám a kapcsolat nem kizárólagos az eddigi kutatási eredmények szerint.