Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénzen veszik a menyasszonyt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dél-koreai munkásoknak szereznek szegény kambodzsai menyasszonyokat illegális házasságközvetítők, mivel rendkívül jövedelmező ez feketén űzött iparág.

A szegény falvakból begyűjtött menyasszonyokat kisebb szállodákban és éttermekben sorakoztatják fel a kambodzsai fővárosban, a nősülni kívánó dél-korai gyári munkásoknak és földműveseknek pedig megszervezik a beutazást - a 4-6 napos házassági utakat -, hogy megvalósulhassanak a villámrandik, aztán az esküvők, de már Dél-Koreában.

Az illegális házasságközvetítők azért Kambodzsára terjesztették ki tevékenységüket, mert Vietnamból az ottani szigorú rendelkezések miatt kiszorultak.

Az elmúlt négy évben mintegy 2500 kambodzsai hölgy kelt frigyre dél-koreai férfiakkal. A phnompenhi dél-koreai nagykövetség illetékese megerősítette, hogy a kambodzsai menyasszonyoknak kiadott házassági vízumok száma a 2004-ben regisztrált 72-ről 2007-re 1759-re ugrott, de további információt nem közölt.

A jelenségről egy genfi központú nemzetközi szervezet (IOM) készített jelentést. Állítólag a leendő vőlegények 20 ezer dollárt (3,2 millió forint) fizetnek a házasságközvetítőknek, míg a lányok családjai legfeljebb ezer dollárt (164 ezer forint) kapnak, s a különbözet a busás nyereség.

A vőlegények, akik többnyire gyári munkások és földművesek, azért találnak nehezen házastársat maguknak, mert kicsi a jövedelmük - olvasható az IOM jelentésében. Noha e házasságok egy része sikeresnek bizonyul, egy másik részük kudarcba, válásba vagy tettlegességbe torkollik.

A vegyes házasságok magyarázata az is, hogy Kambodzsában egyre szaporodnak a dél-koreai befektetések, és egyre nagyobb mérvű a dél-koreai turizmus.