Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külön igazolványt a dohányosoknak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak a pult alól lesz kapható bármilyen dohánytermék Angliában, ha törvény születik a brit kormány dohányzásellenes kampányának legújabb kezdeményezéséből.

A hétfői The Times-cikk szerint a jövőben a boltok, pubok és éttermek nem tárolhatnák látható helyen az eladásra kínált dohányféléket, emellett a cigaretta-automatákat is leszerelnék.

A kormány még a tavasszal megkezdi a konzultációkat a tervről, és a szükséges rendelet - ha kell, törvény - már az őszre életbe léphet.

Hiányolják a hatástanulmányokat

A kiskereskedők máris kifogásaikat hangoztatják. Ezek között szerepel, hogy a kisebb boltokra jelentős anyagi terhet róna a berendezés megkövetelt átalakítása, emellett nincs hatástanulmányokkal tisztázva, hogy a dohányáruk elrejtésének milyen praktikus haszna lenne.

Dawn Primarolo egészségügyi államtitkár azonban kijelentette: a tervvel a kormány célja - a dohányzás általános visszaszorítása mellett - annak megakadályozása, hogy a gyerekek rászokjanak erre az igen káros szenvedélyre.

A brit egészségügyi minisztérium által idézett kutatási adatok szerint háromszor akkora esélye van a dohányzáshoz köthető rákos megbetegedésre annak, aki 15 éves korában kezd cigarettázni, mint annak, aki a húszas éveinek végén.

Fokozódó kampány

A brit kormány egyre erőteljesebb dohányzásellenes kampányt folytat. A dohánytermékek sajtóbeli és közterületi reklámozását 2003-ban tiltották be, és a tavaly júliusban országos hatályúvá vált törvény alapján immár Nagy-Britannia egész területén minden zárt közösségi helyiségben tilos rágyújtani. Ez 3,7 millió intézményt és munkahelyet érint, köztük csaknem 200 ezer pubot, bárt és éttermet.

Tavaly októberben 16 évről 18 évre emelték azok alsó korhatárát, akiknek törvényesen el lehet adni dohányterméket - az ezt megszegő üzleteket akár be is zárhatják -, idén ősztől pedig a cigarettás dobozokon az írásbeli figyelmeztetések mellett a dohányzás egészségügyi következményeit ábrázoló, gyakran sokkoló fotókat is el kell helyezni.

Egyes kampányszervezetek azonban ennél is radikálisabb lépéseket szeretnének. A Health England nevű egészségmegőrzési csoport nemrég a brit egészségügyi minisztériumnak terjesztette be javaslatát arról, hogy a brit dohányosok a jövőben csak 10 font ellenében kiadott, fényképes, személyre szóló engedély felmutatásával vásárolhatnának cigarettát és egyéb füstölnivalót.

A javaslat egyik pontja szerint az engedélyhez be kellene szerezni egy körzeti orvosi tanúsítványt, amely - az orvos aláírásával - igazolja, hogy az engedély birtokosának egészségét "nem veszélyezteti nagyon nagy mértékben" káros szenvedélye.

Julian Le Grand professzor, a Health England elnöke - Tony Blair volt brit kormányfő egykori személyi tanácsadója - szerint elősegítheti a dohányzás feladását, ha e szenvedély rabjainak minden évben külön formanyomtatványt kellene kitölteniük, fotót kellene készíttetniük és mindez pénzbe is kerülne.

Engedélyt csak 18 éven felüliek kaphatnának, és a születési dátumot dokumentumokkal kellene igazolni.