eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A szülői ellenőrzésen múlik, mennyit iszik a gyerek

Ha a szülők következetesen ellenőrzik középiskolás gyermeküket, megelőzhetik, hogy az egyetemre kerülve alkoholproblémái legyenek - állítják egy amerikai egyetem kutatói.

"A középiskolai ivászat a messze a legjobb előrejelzője az egyetemisták alkoholfogyasztásának" - jelentette ki Amelia M. Aria, a Marylandi Egyetem kutatója. Vagyis az a diák, aki a középiskola alatt nem ivott alkoholt, a továbbtanulás első évében kevesebbet fog - írta a Substance Abuse Treatment, Prevention and Policy című online szakfolyóiratban megjelent tanulmányában.

A kutatás során több mint 1200 egyetemistát (fiúkat és lányokat) faggattak ki egészségügyi kockázataikról, többek között az alkohol- és drogfogyasztásukról. Azt is figyelembe vették, hogy kit mennyire ellenőriztek a szülei a középiskolás évek alatt, mennyire volt szigorú a megbeszélt családi szabályok számonkérése. "Világosan kimutatható volt, hogy a gyerekek pontosan tudták, milyen elvárásaik vannak a szüleiknek" - értékelte az eredményt Aria.

A szigorúbb ellenőrzés következtében a tinédzserek a középiskolában és az egyetemre bekerülve is kevesebbet ittak. Igaz, hogy a statisztikai módszerekkel történt ellenőrzés során kiderült: a korán kezdett, folyamatos ellenőrzés sem tudta közvetlenül befolyásolni a későbbi italozást.

Aria azért felhívta rá a szülők figyelmét, hogy ha bizonyos szinten az egyetemi évek alatt is megpróbálják kordában tartani gyermekeiket, az megvédheti őket az alkoholfüggőségtől.

A tudós azonban azt sem rejtette véka alá, hogy nem könnyű megtalálni azt a helyes egyensúlyt, amikor a fiatal felnőtt még nem érzi, hogy önállóságába gázoltak, de a szülő sem adja ki teljesen a kezéből a gyeplőt.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×