Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szülői ellenőrzésen múlik, mennyit iszik a gyerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a szülők következetesen ellenőrzik középiskolás gyermeküket, megelőzhetik, hogy az egyetemre kerülve alkoholproblémái legyenek - állítják egy amerikai egyetem kutatói.

"A középiskolai ivászat a messze a legjobb előrejelzője az egyetemisták alkoholfogyasztásának" - jelentette ki Amelia M. Aria, a Marylandi Egyetem kutatója. Vagyis az a diák, aki a középiskola alatt nem ivott alkoholt, a továbbtanulás első évében kevesebbet fog - írta a Substance Abuse Treatment, Prevention and Policy című online szakfolyóiratban megjelent tanulmányában.

A kutatás során több mint 1200 egyetemistát (fiúkat és lányokat) faggattak ki egészségügyi kockázataikról, többek között az alkohol- és drogfogyasztásukról. Azt is figyelembe vették, hogy kit mennyire ellenőriztek a szülei a középiskolás évek alatt, mennyire volt szigorú a megbeszélt családi szabályok számonkérése. "Világosan kimutatható volt, hogy a gyerekek pontosan tudták, milyen elvárásaik vannak a szüleiknek" - értékelte az eredményt Aria.

A szigorúbb ellenőrzés következtében a tinédzserek a középiskolában és az egyetemre bekerülve is kevesebbet ittak. Igaz, hogy a statisztikai módszerekkel történt ellenőrzés során kiderült: a korán kezdett, folyamatos ellenőrzés sem tudta közvetlenül befolyásolni a későbbi italozást.

Aria azért felhívta rá a szülők figyelmét, hogy ha bizonyos szinten az egyetemi évek alatt is megpróbálják kordában tartani gyermekeiket, az megvédheti őket az alkoholfüggőségtől.

A tudós azonban azt sem rejtette véka alá, hogy nem könnyű megtalálni azt a helyes egyensúlyt, amikor a fiatal felnőtt még nem érzi, hogy önállóságába gázoltak, de a szülő sem adja ki teljesen a kezéből a gyeplőt.