eur:
394.71
usd:
369.8
bux:
65522.79
2024. április 23. kedd Béla

Az orosz divat nagykövete lehet az új moszkvai first lady

Az orosz művészet és divat pártfogójaként ismert Szvetlana Medvegyeva, a jövendőbeli orosz first lady, nagyon gyorsan médiasztárrá vált, noha igyekszik kerülni a fotósokat, s nem ad interjút.

Mint az International Herald Tribune amerikai lap rámutat, Ludmilla, a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin felesége, vagy Naina, Borisz Jelcin hitvese - nem is beszélve a szovjet éra első asszonyairól - vajmi keveset szerepelt a nyilvánosság előtt.

Egyetlen kivétel volt csupán eddig: Raisza, Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó államfőjének felesége, aki kitűnt eleganciájával, s gyakori nyilvános szereplésével szakított országa hagyományaival. Ám Raisza igen népszerűtlen volt hazájában, hiszen olyan időkben tűnt ki kifinomult ízlésével és eleganciájával, amikor a Szovjetunióban élelmiszerhiány volt.

Nem így Szvetlána, aki máris népszerű, s akinek senki sem rója fel sem öltözködését, sem gyakori nyilvános szereplését. Oroszország jövendőbeli első asszonya nagyon elegáns, a legjobb orosz divattervezők kreációit viseli, s minden bizonnyal ellátogat az orosz divathét rendezvényeire is.

Az International Herald Tribune ismerteti, miként szeretett bele Dmitrij Medvegyev 1989-ben, mindössze 14 évesen új osztálytársába, Szvetlana Linnyikbe, akinek kedvéért még az iskolai tanulmányait is hajlandó volt elhanyagolni. Mint a megválasztott államfő elmondta, számára sokkal szórakoztatóbbnak tűnt jövendőbeli feleségével sétálni, mint a tankönyvek fölött görnyedni.

A családért feladta a karrierjét


Szvetlana számviteli egyetemet végezett, ám feladta karrierjét, amikor 1996-ban megszületett Ilja, a kisfia.

A jövendőbeli orosz first lady baráti köréhez tartozik Valentyin Judaskin, a neves orosz divattervező, Alla Pugacsova énekesnő, valamint Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező.

Szvetlana Medvegyeva akár hazája nem hivatalos kulturális nagykövetének is tekinthető, hiszen Európában bárhová elmegy, ha Oroszország érdekei úgy kívánják. Két évvel ezelőtt fiával és férjével részt vett Rómában az orosz nyelv hetének rendezvényén, arról győzködve mindenkit, hogy érdemes oroszul tanulni. Tavaly segített megszervezni az orosz művészeti fesztivált a francia Riviérán.

A lap Szvetlana Medvegyeva művészetpártoló tevékenységével kapcsolatban érdekességként azt is megjegyzi, hogy az orosz divat immár átlépte az országhatárt. A legjobb orosz divattervezők modelljeit újabban szívesen viselik a hollywoodi sztárok. Ugyancsak divatba jöttek az orosz képzőművészek, akiknek alkotásaiért csinos summákat fizetnek a londoni és New York-i árveréseken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×