Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem hagyják az embert aludni az anyagi gondok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberek kétharmada nem alussza végig az ajánlott nyolc órát éjszakánként, s a minden második az anyagi gondjai miatt forgolódik álmatlanul - derült ki egy brit felmérésből.

Nagy-Britanniában a 25 és 34 év közöttiek kétharmada aggódik a pénz miatt. A YouGov által végzett felmérés szerint harmaduk legföljebb hat órát alszik éjszakánként az ajánlott nyolc helyett.

Az álmatlanul forgolódók harmada amiatt aggódik, hogyan fizeti ki az emelkedő áram- és gázszámlát. Az 55 évesnél idősebbek fele nem alszik a fűtésszámla miatt, Nagy-Britanniában ugyanis a hat nagy energiaellátó közül öt emelte januárban az árakat. A fűtés 4,5 millió embernek okoz problémát a szigetországban, ennyien vannak, akik nettó jövedelmül legalább tíz százalékát kénytelenek erre fordítani.

A bűncselekmények miatt viszonylag kevesen aggódnak, csupán a megkérdezettek 15 százaléka válaszolta azt, hogy emiatt nem tud aludni.

Legkevesebbet a 45 évesnél idősebbek pihennek: csak 24 százalékuk alszik éjszakánként 8 órát. A fiatalok viszont megcáfolták azt a hitet, hogy a diákok csak reggel dőlnek be az ágyba: a 18-24 év közöttiek 46 százaléka saját bevallása szerint legalább nyolc órát alszik minden éjszaka.

Az a hit is téves azonban, hogy minden felnőttnek nyolcórai alvásra van szüksége - figyelmeztet a felmérés kapcsán Jim Horne, a Loughborough-i Egyetem alváskutatási központjának professzora. "Ez nonszensz; egy csomó embernek van szüksége az átlagnál több, vagy kevesebb alvásra. Az alvásszükséglet a génektől is függ, meg attól is, ki mihez van szokva" - állítja.

Az azonban bizonyított tény, hogy az alvásmegvonás rövidtávon drámaian rontja az agyműködést, hosszabb távon pedig súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, például szívbetegségeket okozhat.