eur:
394.19
usd:
369.72
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Akik veszélyeztetettebbek az Alzheimer-kórra

Kétszer akkora esélye van az Alzheimer-kórra annak, akinek mindként szülőjénél kialakult a betegség - állapították meg kutatók.

A tanulmány az eddigiekhez képest nagyobb jelentőséget tulajdonít az örökölt tényezőknek. Mindehhez 400 brit beteg adatait tekintették át.

A betegség kialakulásában a legnagyobb szerepe az életkornak van, a kutatók azonban rámutatnak: a korai, 65 év alatti demenciában, azaz az elbutulással járó betegség kialakulásába már a géneknek van nagyobb szerepe.

Az egyesült államokbeli University of Washintgon kutatói 111 olyan család életútját követték nyomon, ahol mindkét szülőnél kialakult a betegség.

Gyermekeiknek akár 22,6 százalékos esélyük van arra, hogy 65 éves koruk előtt betegednek meg, míg akiknél ez a családi előzmény nem áll fenn, azoknak legfeljebb 13 százalékos sanszuk van erre.

De nemcsak a korai megbetegedésre, hanem általában az Alzheimer-kór kialakulására is nagyobb esélyük van a családilag terhelt embereknek.

A tünetek a leggyakrabban 70 éves kor felett jelentkeznek először. Nagy-Britanniában a 80 év felettiek 20 százaléka szenved a kórban.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×