Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Születni kell arra, hogy valaki élvezze a brit humort

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha valaki meg akarja nevettetni a briteket, semmi sem olyan hatásos, mint egy jókora sértés, vagy egy jó poén valami egészen nem vicces témáról - például a háborúról. A tudósok végre megfejtették, mi az egyedülálló brit humor forrása.

A britek genetikailag arra vannak programozva, hogy élvezzék a mások rovására elkövetett durva vicceket - állítja a kutatást vezető Rod Martin, aki szerint erre kitűnő példa a Watzak Szálló, a Fekete Vipera és A hivatal című tévésorozat, amelynek szigetországi változata - ezt Magyarországon is vetítették -jelentősen különbözik az amerikaitól.

"A különböző népek humorérzéke is különböző, s ennek genetikai, valamint neveltetési okai lehetnek. A britek toleránsabbak a humor olyan szélsőséges megnyilvánulásaival szemben is, amelyeket az amerikaiak például már agresszíven szarkasztikusnak vagy durvának tartanak" - állítja a Nyugat-ontariói Egyetem kutatója.

A kanadai kutató munkatársaival ötezer embert kérdezett meg - közöttük kétezer brit és 500 amerikai ikerpárt, és azt találták, hogy az úgynevezett "pozitív humorra" az Atlanti-óceán mindkét partján vevők az emberek, a "negatívra" viszont - amely a finom ugratástól egészen a rasszizmusig és a szexista megalázásig terjed - kizárólag Nagy-Britanniában.

Vannak ugyan az amerikaiak között is, akik szeretik a durva vicceket - az ő esetükben azonban a kutatók bizonyítottnak vélték, hogy ez "tanult", nem pedig "öröklött" tulajdonság.

Charlie Higson vígjátékíró szerint a brit humorérzéknek valóban vannak egyedi aspektusai, ám ő úgy véli: az amerikai komédiák szellemesebbek és kifinomultabbak, mint a britek. Példaként a Jóbarátokat hozta fel, amelyhez foghatót nem talált a brit filmiparban.