eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Térdműtét után tilos kocogni!

A teniszezésről a biciklizésre kell áttérniük azoknak, akik térdműtéten estek át, de nem akarnak lemondani a mozgásról. A step-gép mellett ugyanis számukra a bicikli a legegészségesebb, a teniszezés és a kocogás viszont túlságosan megterheli a porcot helyettesítő implantátumot - derült ki egy friss kutatásból.

A kaliforniai ortopédiai kutatóintézet vizsgálatából meglepetésre az is kiderült, hogy a golf sem tesz jót a műtött térdnek - pontosabban az a hintázó mozgás ártalmas, amelyet ütés előtt végeznek.

Az Egyesült Államokban évente 478 ezer olyan térdműtétet végeznek, amikor a sérült porcot műanyaggal vagy fémmel pótolják. A sebészek általában azt javasolják a betegeknek, hogy ha tudják, ne hagyják abba a sportolást a műtét után sem.

Azzal kapcsolatban azonban nem volt objektív vélemény, milyen tevékenység ajánlott a műtötteknek - ezért vágott bele a munkába a kaliforniai kutatócsoport. Négy páciens sípcsontjára nehezedő nyomást vizsgálták kocogás, teniszezés, golfos "hintázás", "taposás", séta és biciklizés közben. Közben mérték a térdükre nehezedő nyomást is. (Mind a négynek olyan műtétje volt, hogy az implantátumra nehezedő nyomás kívülről is mérhető volt.)

Valamennyi beteg a kísérlet előtt egy évvel esett át a műtéten. Kiderült, hogy a "hintázás" a testsúly 4,5-szeresét jelentő nyomást gyakorol a térd elülső, és 3,2-szerest a hátulsó részére. A golf mégis azért "megengedett", mert a "hintázás" csak e sporttevékenység csekély részét teszi ki - a kocogás során viszont állandó a nyomás.

A kutatók azon is meglepődtek, hogy a "taposás" egészségesebb, mint a biciklizés - holott éppen ellenkezőleg, ez fejti ki a legkisebb, mindössze a testsúly 1,3 szorosának megfelelő nyomást.

Ezt követi a "taposás" 2,05-tel, majd a sima séta követi 2,6-tal. A teniszezés a testsúly 3,1-3,8-szeresének megfelelő nyomással jár, míg a legrosszabb a kocogás 4,3-mal.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×