Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A dolgozók egyharmada szenved \"e-mail stresszben\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észrevétlenül vált mindennapi életünk részévé, rengetegen használjunk, és mégis sokan úgy vélik, csak a gond van vele - ez az e-mail.

Nagy-Britanniában kétmillió elektronikus levelet küldenek percenként, vagyis egy nap hárommilliárd e-mail kering a számítógépek között. Ennek nagy részét teszik ki a kéretlen, vagy céltalan üzenetek, amelyek egy friss felmérés szerint évente 39 millió fontos (13 milliárd forint) költséget okoznak.

A dolgozók egyharmada szenved "e-mail stresszben" - mutatta ki egy másik kutatás.

Cary Cooper professzor kiemelte: az e-mailek immár az egyik legkárosabb stresszkeltők az életünkben, ezért felszólította a kormányt, tegyen valamit a helyzet kezelése érdekében.

A britek évente 14 millió napot töltenek betegállományban a stressz miatt, és az egyik legfőbb oka a munkaképtelenségnek a túl sok e-mail.

Az emberek többségét ugyanis nagy mértékben frusztrálja, hogy túl sok e-mailje érkezik, kéretlen leveleket kap, vagy úgy érzi, neki azonnal válaszolnia kell egy e-mailre. Emellett a stressz forrása az is, ha egy elektronikus levelet rosszul címeznek meg, és az nem érkezik meg a megfelelő emberhez.

Egy korábbi kutatás megállapította, hogy fáradttá válnak a munkavállalók, és kevesebbet dolgoznak az érkező e-mail áradat hatására. A dolgozók 34 százaléka negyedóránként ellenőrzi e-mail fiókját, míg a megkérdezett 64 százaléka válaszolta azt, hogy óránként legalább egyszer megnézi, milyen új üzenetei érkeztek.