eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az anyák könnyen felejtenek - szerencsére

Az anyaság, a gyermekvárás felejthetetlen állapot a nők számára. Kiderült azonban, hogy mindezzel ellentétben a nőknek ilyenkor a legrosszabb a memóriájuk.

A várandós anyáknak gyakran nem jut eszükbe a régi barátok neve, vagy visszahívni azokat, akik üzeneteket hagytak a telefonjukon. Az is gyakran előfordul velük, hogy csak álldogálnak a konyhában, és azon gondolkodnak, vajon miért mentek oda.

A feledékenység sokaknak okoz problémát, sőt meg is próbálják leküzdeni azt. A kutatók azonban megállapították, hogy mindez az anyaság velejárója, éppen úgy, mint például a fáradékonyság - derült ki a Bostoni Egyetem munkatársainak jelentéséből.

A kutatók tudományosan magyarázatot is adtak a feledékenységre, amelynek okai között szerepelt a nők szervezetében ilyenkor fellépő hormonális változás, a fáradtság, valamint az a stressz, amelyet a gyermek ellátása miatti aggodalom okoz az anyáknak.

Már a várandós nők számára is az elsődleges szempont a gyermek életének és egészségének megóvása, mindem más pedig háttérbe szorul. A memóriavesztés emellett azt is szolgálja, hogy a nők megfeledkezhessenek azokról a fájdalmakról, amelyek a terhesség és a szülés alatt érik őket. Ha ugyanis emlékeznének például a gyermek világra hozatalának fájdalmaira, soha többet nem akarnának szexuális életet élni - mondta az egyik kutató.

Jó hír az anyáknak, hogy az állapot nem tart sokáig, mindössze néhány hónapig. Sőt az anyák arról is beszámolnak, hogy a szülés után memóriájuk jobb lett, mint a gyermekvállalás előtt volt, és sokkal inkább képesek egyszerre több dologra is odafigyelni, mint korábban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×