eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A béke bölcsője lesz a rettegett börtön

Ha a tervek megvalósulnak, a "béke bölcsője" lesz az egyik leghíresebb amerikai börtön, az Alcatraz. A San Francisco közelében egy szigeten álló börtön 1934 és 1963 között működött, a rabok egyszemélyes cellákban éltek, megszökni csaknem lehetetlen volt.

Az Alcatraz további sorsa egy népszavazástól függ. Da Vid ismert amerikai emberi jogi aktivista, békeharcos és környezetvédő, a béke nemzetközi központját akarja a szigeten felépíteni egy hatalmas, Harmoniumnak keresztelt meditációs parkkal, amelyben helyet kapna egy kupola, valamint egy piramiskutatásokra és konferenciákra, továbbá egy Szent Ferenc-szobor, a helyi védőszent tiszteletére - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A referendum kiírására Da Vid 18 ezer aláírást gyűjtött össze, ami 10 ezerrel meghaladja a szükségest. Terve részleteit ugyan nem ismertette az aláírókkal, nekik csupán arra a kérdésre kellett válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy akarják-e, hogy a város megvásárolja a szövetségi kormány tulajdonában lévő szigetet, de senki sem maradt alulinformált, mivel sajtó és a tévé mindenről tudósított.

Da Vid szerint a város történelme alapján a béke és a szeretet bölcsője, nyitott és haladó, nem kell, hogy egy börtönnel azonosítsa magát. A hatalmas építményt tehát le kell rombolni.

Tervével azonban nagy vihart kavart. A republikánusok szóvivője szélsőségesnek titulálta, aki le akarja rombolni a város történelmi örökségét. A demokraták többsége is a terv ellen van. Alcatraz amerikai ikon, a mítoszok egyike, évente másfél millióan látogatják, eladásához különben is a kongresszus külön törvényére lenne szükség - mondják.

Kennedy záratta be - mert drága volt

Da Vid megérti, hogy terve nem tetszik mindenkinek, de szerinte az új koncepció még több látogatót vonzana és a város több pénzhez jutna.

Az Alcatrazt 1963-ban Robert Kennedy igazságügy-miniszter záratta be, egyszerűen azért, mert túlságosan magasak voltak a fenntartási költségei. Viszonylag rövid működése alatt híres bűnözők voltak lakói, köztük Al Capone, a "gépfegyveres" George Kelly, vagy a "madárembernek" nevezett Robert Stroud, akiről Clint Eastwood készített filmet.

A lerombolását ellenzők egyébként azzal is érvelnek, hogy a börtönnek bezárása után, az 1960-as években a polgárjogi harcban is fontos szerepe volt: 1969 novembere és 1971 júliusa között elismertetésükért harcoló, több észak-amerikai törzset képviselő indiánok foglalták el. Így akartak tiltakozni az őseikkel a 19. században kötött egyezmények washingtoni megszegései ellen, és azt tervezték, hogy a börtön helyén indián kulturális és spirituális központot, múzeumot, valamint egy ökológiai intézetet hoznak létre. A mostani elképzelések nem állnak ettől nagyon távol.

Az orvosi végzettségű Da Vid számos, a világbékét célzó művészeti fesztivált és kollektív meditációt szervezett az elmúlt 30 évben, alapítványa, a The San Francisco Medical Research Foundation készítette el a világ első New Age zenei katalógust. Õ alapította meg 1984-ben az Emberi Ökológia Pártját, amelyet "mindenki egészségének és szabadságának szentelő holisztikus politikai pártnak nevezett el", majd ebből nőtt ki 1995-ben a hasonló célkitűzésű új szervezete, a Fény Pártja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×