Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre nagyobb szabadságot harcolnak ki maguknak a gyerekek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szülők több mint fele véli úgy, hogy a gyerekkor immár 11 éves korban véget ér - derül ki egy friss felmérésből.

A gyerekek nem akarnak lemaradni társaik mögött, így ráveszik szüleiket, hogy több szabadságot engedélyezzenek számukra, ugyanakkor ezzel a hagyományos nevelési módszerek háttérbe szorulnak.

Egy nagy-britanniai könyvkiadó megbízásából készített felmérés szerint a szülők közel háromnegyede engedi meg gyermekének, hogy az alkoholt fogyasszon otthon még 18 éves kora előtt, és 45 százalék járul hozzá ahhoz, hogy 16 év alatti gyermeke barátja vagy barátnője házában töltsön egy éjszakát.

Szakértők ennek kapcsán megjegyzik, hogy a szigetországban a legmagasabb a fiatalkorúak teherbe esésének az aránya egész Európában.

A 16 évnél fiatalabb gyerekek több mint felének engedik meg szülei, hogy este 11-ig maradjon ki egyes estéken. A 14 évnél fiatalabbak felének járulnak hozzá, hogy a gyermek befesse a haját, vagy sminkelje magát.

A gyerekek 57 százalékának engedték meg, hogy korhatáros filmeket nézzenek, egy generációval ezelőtt még 46 százalék volt ez az arány - derül ki a felmérésből.

A szülők háromnegyede ismerte, hogy gyermeke gyakran ellenkezik, és nagyjából hasonló arányban állították, hogy ők maguk gyermekként szigorúbb nevelést kaptak.

A gyermekkönyveket szerző brit szaktekintély, Jacqueline Wilson az eredményeket látva azt mondta: a lányoknak nem kellene divatos és kihívó ruhákat hordaniuk, és nem szabadna, hogy szégyennek tartsák, ha még babával játszanak.