eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre nagyobb szabadságot harcolnak ki maguknak a gyerekek

A szülők több mint fele véli úgy, hogy a gyerekkor immár 11 éves korban véget ér - derül ki egy friss felmérésből.

A gyerekek nem akarnak lemaradni társaik mögött, így ráveszik szüleiket, hogy több szabadságot engedélyezzenek számukra, ugyanakkor ezzel a hagyományos nevelési módszerek háttérbe szorulnak.

Egy nagy-britanniai könyvkiadó megbízásából készített felmérés szerint a szülők közel háromnegyede engedi meg gyermekének, hogy az alkoholt fogyasszon otthon még 18 éves kora előtt, és 45 százalék járul hozzá ahhoz, hogy 16 év alatti gyermeke barátja vagy barátnője házában töltsön egy éjszakát.

Szakértők ennek kapcsán megjegyzik, hogy a szigetországban a legmagasabb a fiatalkorúak teherbe esésének az aránya egész Európában.

A 16 évnél fiatalabb gyerekek több mint felének engedik meg szülei, hogy este 11-ig maradjon ki egyes estéken. A 14 évnél fiatalabbak felének járulnak hozzá, hogy a gyermek befesse a haját, vagy sminkelje magát.

A gyerekek 57 százalékának engedték meg, hogy korhatáros filmeket nézzenek, egy generációval ezelőtt még 46 százalék volt ez az arány - derül ki a felmérésből.

A szülők háromnegyede ismerte, hogy gyermeke gyakran ellenkezik, és nagyjából hasonló arányban állították, hogy ők maguk gyermekként szigorúbb nevelést kaptak.

A gyermekkönyveket szerző brit szaktekintély, Jacqueline Wilson az eredményeket látva azt mondta: a lányoknak nem kellene divatos és kihívó ruhákat hordaniuk, és nem szabadna, hogy szégyennek tartsák, ha még babával játszanak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×