Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rossz tévék kalandos sorsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyarországon évente keletkező 100-130 ezer tonna elektronikus hulladék kevesebb mint felét adják le újrahasznosításra, holott ma már egyszerű megszabadulni a régi, rossz gépektől, hisz a kereskedők legtöbbje visszaveszi, és számos telepen ingyen lerakhatjuk a berendezéseket.

Az Elektro Coord Kht menedzsere az InfoRádióban elmondta: a felesleges elektromos gépektől úgy a legegyszerűbb megszabadulni, ha leadjuk egy elektronikai termékeket árusító üzletben, áruházban, ahol általában akkor is elfogadják, ha nem vásárolunk ehhez hasonló berendezést.

Kovács Péter hozzátette: a törvény szerint ezeket a kereskedőknek csak akkor kötelező átvenniük, ha a leadotthoz hasonló terméket vásárolunk az üzletben, de a legtöbb helyen enélkül is elfogadják a rossz hűtő- vagy mosógépet, tévét, számítógépet, digitális fényképezőgépet, hajszárítót vagy éppen elektromos fogkefét. A 2005 augusztusa óta hatályos a törvény minden olyan berendezésre vonatkozik, amely hálózati elektromossággal működik.

A másik lehetőség egy olyan hulladékudvar, ahol átveszik az elektromos berendezést, az FKF Rt. több ilyen telephelyet is üzemeltet.

Kovács Péter szólt arról is, hogy Magyarországon évente 110-130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, de csak 40-42 ezer tonnát gyűjtenek vissza.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa