eur:
394.21
usd:
371.26
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A rossz tévék kalandos sorsa

A Magyarországon évente keletkező 100-130 ezer tonna elektronikus hulladék kevesebb mint felét adják le újrahasznosításra, holott ma már egyszerű megszabadulni a régi, rossz gépektől, hisz a kereskedők legtöbbje visszaveszi, és számos telepen ingyen lerakhatjuk a berendezéseket.

Az Elektro Coord Kht menedzsere az InfoRádióban elmondta: a felesleges elektromos gépektől úgy a legegyszerűbb megszabadulni, ha leadjuk egy elektronikai termékeket árusító üzletben, áruházban, ahol általában akkor is elfogadják, ha nem vásárolunk ehhez hasonló berendezést.

Kovács Péter hozzátette: a törvény szerint ezeket a kereskedőknek csak akkor kötelező átvenniük, ha a leadotthoz hasonló terméket vásárolunk az üzletben, de a legtöbb helyen enélkül is elfogadják a rossz hűtő- vagy mosógépet, tévét, számítógépet, digitális fényképezőgépet, hajszárítót vagy éppen elektromos fogkefét. A 2005 augusztusa óta hatályos a törvény minden olyan berendezésre vonatkozik, amely hálózati elektromossággal működik.

A másik lehetőség egy olyan hulladékudvar, ahol átveszik az elektromos berendezést, az FKF Rt. több ilyen telephelyet is üzemeltet.

Kovács Péter szólt arról is, hogy Magyarországon évente 110-130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, de csak 40-42 ezer tonnát gyűjtenek vissza.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×