eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Célprémium az olcsóbb gyógyszert felíró orvosoknak

Egyik amerikai irányított betegellátó rendszer által tavaly elindított program 100 dollárral jutalmazza betegenként azt az orvost, aki a drága innovatív gyógyszer helyett betegét átállítja egy lényegesen olcsóbb "gyógyszermásolatra", generikus készítményre. Az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóirata szerint ez a kezdeményezés az angol egészségügyi hatóságok érdeklődését is felkeltette.

Tíz év alatt megduplázódott, 8,2 milliárd fontra nőtt Nagy-Britannia egészségügyi ellátó rendszerében a gyógyszerekre költött összeg.

Az illetékes angol bizottság szerint "a gyógyszerkiadás az egészségügyi ellátás mintegy egynegyedét teszi ki, miközben a gyógyszerek ára folyamatosan növekszik".

A testület szerint jelentősen nőtt a nem-márkás, generikus gyógyszerváltozatok forgalma, de úgy gondolják, hogy a generikus gyógyszerprogram még több lehetőséget kínál a költségek csökkentésére.

Az amerikai Blue Cross Shield által irányított betegellátó rendszer háziorvosokat keresett meg azzal, hogy ha drága koleszterincsökkentő gyógyszerek receptre felírása helyett betegüket az olcsóbb, egyébként hasonló hatású generikus készítményre átállítják, páciensenként száz dollár jutalmat kapnak.

A betegellátó cég azt állította, hogy a doktoroknak így kifizetett kétmillió dollár a biztosítónak ötmillió dollár megtakarítást eredményezett, a betegek pedig egymillió dollárral kevesebbet költöttek a gyógyszerek kiváltásakor, az alacsonyabb patikaszer miatt.

Az amerikai program 2007 márciusában befejeződött és a betegellátó rendszer igen sikeresnek tartja, de a vita a kérdéskörrel összefüggő vita még jobban felerősödött.

A generikus tabletta a hatósági ellenőrzések szerint ugyanazt a gyógyszert tartalmazza, de elkészítési módja, a vivőanyagok nem azonosak, ezért egy adott betegben a fölszívódás, a hatástartam egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan, mint az esetleg már évek óta szedett és jó hatásúnak bizonyult eredeti készítmény.

Szerencsétlen esetben súlyos mellékhatások, allergiás tünetek is bekövetkezhetnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×