Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az interneten kínálta eladásra lopott kincseit a levéltáros

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz történelmi dokumentumot és tárgyi emléket lopott el az ügyészség vádja szerint egy levéltáros a New York Állami Könyvtárból. A tolvaj eBay kereskedőportálon bukott le.

Daniel Lorello 1979 óta dolgozott a könyvtárban, és munkaköréből adódóan hozzáfért a legféltettebb ereklyékhez, még Abraham Lincoln rabszolga-felszabadítási rendeletének első vázlatához is.

A gyanú szerint hat éven keresztül hordta el a közgyűjtemény pótolhatatlan darabjait, és évi 72 ezer dolláros (12,5 millió forint) fizetését tízezrekkel toldotta meg orgazdasággal.

Az 54 éves férfit hétfőn tartóztatták le. A házában több száz archív dokumentumot és tárgyi emléket találtak, amelyek közül sok nem is állami tulajdon. Ezekhez valószínűleg szakmai börzéken jutott hozzá a könyvtári zsákmány darabjaiért cserébe.

Az iratkezelő specialista a cserebere mellett gyakran el is adott a lopott holmik közül, főleg az eBay portálon. Értékesíteni akarta például John Calhoun alelnök egyik 1823-ból származó levelét is az online aukciós portálon.

"A dokumentum eredetisége 100 százalékosan garantált" - írta Lorello. A licit 1.700 dollárnál tartott, amikor a tolvaj lebukott.

Egy amatőr történésznek tűnt fel, hogy az eBay portálon kínált tételeknek az állami könyvtárban lenne a helyük, ezért aztán értesítette a hatóságokat.

A levéltárost különösen nagy értékre elkövetett lopással, illetve a lopott értékek birtoklásával, valamint csalási szándékkal vádolja a New York állami legfőbb ügyészség, és a vádirat további fejezetekkel bővülhet, ha az orgazdaság gyanúja is beigazolódik.

A nyomozók most az eBay szakértőivel közösen próbálják felderíteni, hogy Daniel Lorello pontosan hányat adott el a közgyűjteménybe tartozó holmik közül.