Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tűzoltókban bíznak az emberek a legjobban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A GKF Csoport 9 szakterület képviselői iránti bizalomról készített felmérést. A 15 európai országra, valamint Oroszországra és Törökországra, továbbá az Egyesült Államokra kiterjedő kutatás eredménye szerint a magyarok szinte minden területtel szemben a legbizalmatlanabbak.

Tűzoltóság, posta, rendőrség, környezetvédő szervezetek, bíróságok, jótékonysági szervezetek, köztisztviselők és önkormányzati képviselők, bankárok, szakszervezetek - a GFK azt vizsgálta, milyen bizalom övezi ezeket a szakterületeket?

Az egyértelmű győztes minden államban a tűzoltóság, amely 85 százaléknál kevesebbet sehol sem kapott - ennyit ért el Görögországban -, a svédek pedig egyenesen 100 százalékban bíznak bennük.

A második a posta, az átlagos 73 százalékkal. Ez az intézmény az egyik, amely Magyarországon ennél többet, 78 százalékot ért el. A jótékonysági szervezetekben is jobban, 58 százaléknyian bíznak a magyarok, mint az összesített 56 százalékos átlag.

Magyarországon 48 százalékot kapott a rendőrség, ennél kevesebben, 34 százaléknyian csak az oroszok közül bíznak saját rendőrségükben. Három területen feltűnően hiányzik Magyarországon az emberek bizalma: a köztisztviselőkben, önkormányzati képviselőkben a nyugat-európai 53, és a kelet-európai 48 százalékkal szemben nálunk 27 százaléknyian bíznak.

A bankárokban Nyugat-Európában 49, Kelet-Európában 55 százalék bízik, nálunk csak 31, végül a szakszervezetek, amelyeknek bizalmi indexe átlagosan 42 százalék, nálunk 24. Igaz, az érdekvédelmi szervezetekben két országban még nálunk is kevésbé bíznak: Bulgáriában 20, Olaszországban pedig 22 százalék, de még a szakszervezeti felhívásokra rendszeresen tüntető franciák is csak 37 százalékot adtak nekik.

A szakszervezetek így az abszolút vesztesek, még ott is a legrosszabb a megítélésük, ahol az emberek majd kétharmada bízik bennük - ez Hollandia. Németországban csak a sereghajtó szakszervezetek, Svédországban pedig a jótékonysági szervezetek azok, amelyekben az emberek kevesebb, mint fele bízik. Hollandiában és Svájcban viszont egyetlen olyan terület sincs, amelyben a polgárok 50 százalékánál kevesebben bíznak.

A szociológus szerint nagyon mély strukturális bizalmi válságra vall a GFK Csoport felmérése. Tamás Pál, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a magyar lakosság sem az államban, sem a piacgazdaság képviselőiben, sem az érdekeit védeni hivatott szervezetekben nem bízik.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa