eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tűzoltókban bíznak az emberek a legjobban

A GKF Csoport 9 szakterület képviselői iránti bizalomról készített felmérést. A 15 európai országra, valamint Oroszországra és Törökországra, továbbá az Egyesült Államokra kiterjedő kutatás eredménye szerint a magyarok szinte minden területtel szemben a legbizalmatlanabbak.

Tűzoltóság, posta, rendőrség, környezetvédő szervezetek, bíróságok, jótékonysági szervezetek, köztisztviselők és önkormányzati képviselők, bankárok, szakszervezetek - a GFK azt vizsgálta, milyen bizalom övezi ezeket a szakterületeket?

Az egyértelmű győztes minden államban a tűzoltóság, amely 85 százaléknál kevesebbet sehol sem kapott - ennyit ért el Görögországban -, a svédek pedig egyenesen 100 százalékban bíznak bennük.

A második a posta, az átlagos 73 százalékkal. Ez az intézmény az egyik, amely Magyarországon ennél többet, 78 százalékot ért el. A jótékonysági szervezetekben is jobban, 58 százaléknyian bíznak a magyarok, mint az összesített 56 százalékos átlag.

Magyarországon 48 százalékot kapott a rendőrség, ennél kevesebben, 34 százaléknyian csak az oroszok közül bíznak saját rendőrségükben. Három területen feltűnően hiányzik Magyarországon az emberek bizalma: a köztisztviselőkben, önkormányzati képviselőkben a nyugat-európai 53, és a kelet-európai 48 százalékkal szemben nálunk 27 százaléknyian bíznak.

A bankárokban Nyugat-Európában 49, Kelet-Európában 55 százalék bízik, nálunk csak 31, végül a szakszervezetek, amelyeknek bizalmi indexe átlagosan 42 százalék, nálunk 24. Igaz, az érdekvédelmi szervezetekben két országban még nálunk is kevésbé bíznak: Bulgáriában 20, Olaszországban pedig 22 százalék, de még a szakszervezeti felhívásokra rendszeresen tüntető franciák is csak 37 százalékot adtak nekik.

A szakszervezetek így az abszolút vesztesek, még ott is a legrosszabb a megítélésük, ahol az emberek majd kétharmada bízik bennük - ez Hollandia. Németországban csak a sereghajtó szakszervezetek, Svédországban pedig a jótékonysági szervezetek azok, amelyekben az emberek kevesebb, mint fele bízik. Hollandiában és Svájcban viszont egyetlen olyan terület sincs, amelyben a polgárok 50 százalékánál kevesebben bíznak.

A szociológus szerint nagyon mély strukturális bizalmi válságra vall a GFK Csoport felmérése. Tamás Pál, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a magyar lakosság sem az államban, sem a piacgazdaság képviselőiben, sem az érdekeit védeni hivatott szervezetekben nem bízik.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×