Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Hiába keresek jól, nem érzem gazdagnak magam"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden 10. család vagyonosnak minősül Nagy-Britanniában - a legtöbben közülük azonban nem érzik magukat annak, derült ki egy friss felmérésből.

A vagyonosnak minősülő családok átlagosan 88 ezer fontot (31 millió forintot) keresnek - közel háromszor annyit, mint a brit átlagcsalád (33 ezer font - 11 millió forint) - derül ki a Hiscox biztosítótársaság felméréséből.

A jól kereső családok általában kétszer mennek pihenni egy évben külföldre, az otthona pedig legalább 390 ezer fontot ér. Ennek ellenére tízből kilencen nem tartják magukat vagyonosnak.

Szerintük ehhez az kéne, hogy az éves bevételük elérje a 150 ezer fontot, egynél több ingatlannal kellene rendelkezniük, és annyi pénz kellene, hogy magániskolába küldhessék a gyerekeiket.

A vagyonosnak minősülő családok 29 százaléka rendelkezik luxuskivitelű házimozi-rendszerrel, és minden negyediknek legalább 25 ezer fontnyi megtakarított pénze van.

Az e körbe tartozó emberek 15 százalékának van műkincs a birtokában, és 14 százalékuk egynél több ingatlannal rendelkezik, otthonuk berendezésének értéke pedig meghaladja az 50 ezer fontot.

A biztosító felmérése szerint a "tipikusan jól kereső" brit a szigetország délkeleti részén él és jól képzett. Van fölösleges pénze, de nem hajhássza a feltűnést, és magát nem tartja "átlagosnak, de különlegesnek sem".

"Ha valaki vagyonos, az nem okvetlenül jelenti azt, hogy nem áll két lábon a földön és nincs tisztában a dolgok valódi értékével" - összegezte a felmérés eredményét Steve Langan, a Hiscox nagy-britanniai igazgatója.